latinica  ћирилица
18/02/2021 |  14:15 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Додик: ЦИК послије ових избора треба да поднесе оставку (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Централна изборна комисија БиХ послије избора у Сребреници и Добоју треба да поднесе оставку и да се обави законит изборе новог састава комисије.

Додик је нагласио да је потребно и да се у БиХ приступи изради новог изборног законодавства како би се до 2022. године дошло у најбољим околностима за опште изборе.

- Уколико остане овај састав ЦИК-а, са оваквим реповима које вуче иза себе, нелегитимностима и нелагалностима, лошим потезима, незаконитим одлукама и другим, велико је питање како ће се одржати ти избори - рекао је Додик у Сребреници.

Додик је поновио да у супротном СНСД, чији је лидер, има озбиљну намјеру да те изборе заобиђе.

Према Додиковим ријечима, довољно је да се у више од 40 локалних заједница у којима ова странка има власт, донесе одлуке да се не бирају општинске изборне комисије, гласачки одбори или да се не дозволи употреба објеката за кориштење на дан избора.

- Хоћемо регуларне изборне услове, који подразумијевају договор, као у свим демократским земљама. Ово смо прихватили зато што напросто мислимо да, без обзира на све, треба спровести изборе, добити легитимне структуре на тим изборима, потврдити њихову легитимност, конституисати локалне органе власти и након тога кренути у развој - нагласио је Додик.

Додик је додао да постоји спрега ЦИК-а и Суда БиХ, те да није било користи од борбе и тужби против ЦИК-а и њихових одлука.

- Да постоји С од Суда БиХ, сигурно би прогласио незаконитим изборе који се пролонгирају више од мјесец дана, што је мимо закона - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да СНСД учествује на изборима јер нема другог избора, те да се ова странка није припремала за овакву врсту незаконитог понашања.

- Наших 43 начелника и 48 скупштинских већина у Републици Српској неће бити учесник изборног процеса који ће водити овај ЦИК - поновио је Додик и рекао да то није пријетња, него политички став.

Додик је објаснио да учешће СНСД-а на локалним изборима не значи да је легитимно и законито донесена одлука ЦИК-а.

- Били смо приморани, јер није било наше да одлучујемо о томе када ће бити избори. Ми указујемо на то да је прекршен закон - рекао је Додик.

Он је навео да би одустајање од избора значило препустити 43 општине у Републици Српској другима, који нису били спремни да бојкотују те изборе, јер су учествовали у свему томе.

- Погледајте сада шта су СДС и ПДП направили подршком да се пониште избори у Сребреници. Ово није крај, јер ако се на бојкот одлуче политички Бошњаци, онда ће тужакати и тражити да се иде на Уставни суд и тако даље. Што значи да ће одржавати причу о проблему који не постоји - рекао је Додик.

Он је истакао да вјерује у побједу у Добоју, те да се чека тренутак да се она објави.

Када је ријеч о иницијативи за измјену Изборног закона у БиХ, Додик је рекао да не вјерује у договор у БиХ.

- Покушавали смо то неколико пута. Највећи дио политичке корупције у БиХ везан је за слободне мандате на листама. Када дође до договора међу политичким партијама и када се сви сложе да мандат треба да припада странци, тада се СДА повуче, јер странци мисле да треба да буду отворене листе - напоменуо је Додик.

Додик је мишљења да једини начин да се у БиХ успостави здрава демократска политичка борба у БиХ јесте да мандати припадају политичким партијама.

- Онда не би имали разна бјежања, пребјеге, већ би имали стабилне институције демократског каректера и демократски систем и ја бих то подржао - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, СДА то неће подржати јер им странци кажу да то није европска вриједност.

Додик сматра да су отворене листе темељ политичке корупције, јер се у појединим општинама тачно зна цијена преласка одређеног одборника из једне у другу политичку опцију.