latinica  ћирилица
18/02/2021 |  14:39 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Неприхватљиво да у буџету нема средстава за санирање посљедица пандемије

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је Срни да министри из реда српског народа нису гласали за Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину из више разлога, а најважније је што нису планирана средства за санирање посљедица пандемије ковид 19.
Зоран Тегелтија (фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Зоран Тегелтија (фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

- Упозорили смо и рекли да смо у буџету за прошлу годину планирали више од 40 милиона КМ за ту намјену и да је за нас из Републике Српске неприхватљиво да се то не планира у овој години, јер ће трошкови санирања посљедица ако не већи сигурно бити исти или мањи него што су били у прошлој години. Били смо спремни разговарати и о мањем износу него што је био прошле године, али никако нисмо могли прихватити да у те сврхе нема планирана ниједна КМ - истакао је Тегелтија.

Он је додао да су остале још појединачне примједбе министара из реда српског народа за конкретне позиције, али оне нису биле кључне за доношење одлуке да не подрже буџет за ову годину који иде у процедуру прво у Предсједништво БиХ, а затим у Парламентарну скупштину.

Када је ријеч о одлуци о висини основице за обрачун плата запосленим у заједничким институцијама БиХ за ову годину, Тегелтија је истакао да та одлука није била на дневном реду данашње сједнице, те да је она скинута на сједници Колегијума Савјета министара.

Тегелтија је појаснио да ће се о тој теми разговарати када Предсједништво БиХ утврди Приједлог буџета заједничких институција за ову годину, односно када се опредијеле у вези са кончаном расподјелом тих средстава.

Говорећи о Приједлогу одлуке о формирању Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина на нивоу БиХ, Тегелтија је рекао да се скоро два мјесеца муче да утврде састав тог тијела, те да су сваки пут примједбе долазиле из реда бошњачког народа.

- Приговарали су структури и броју Бошњака и томе слично, а када се напокон то ријешило данас је стигао њихов став да не могу да подрже Милорада Којића из Републике Српске. За нас је неприхватљиво да било ко други одређује представнике институција Републике Српске осим иституција које су задужене за надзор над провођењем Стратегије за процеусирање ратних злочина - појаснио је Тегелтија.

Он је у изјави за Срну нагласио да је ово још једна злоупотреба и невладиних организација и појединаца из Сарајева како би блокирали провођење овог документа.