latinica  ћирилица
18/02/2021 |  14:42 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Шпанија: Десетине ухапшених и повријеђених

На десетине људи ухапшено је у Шпанији након друге ноћи сукоба због затварања репера поводом контроверзних објава на Твитеру.
Протести у Барселони (фото: Ramón Gabriel) -
Протести у Барселони (фото: Ramón Gabriel)

Протести су први пут избили у уторак, 16. фебруара, увече након што је полиција привела Пабла Хасела /32/, који се крио на Универзитету у Каталонији како би избјегао одлазак у затвор у контроверзном случају слободе говора.

Насиље је изазвало политичку реакцију против љевичарског Подемоса - мањег партнера у шпанској љевичарској коалицији - који се успротивио Хаселовом затварању и јавно подржао демонстранте.

Стотине демонстраната окупило се синоћ на мадридском тргу Пуерта дел Сол позивајући на пуштање Хасела, бацајући флаше на полицију, а сукоби су трајали неколико сати, наводи АФП.

Полиција је ухапсила 19 особа, док су градске службе за ванредне ситуације рекле да је 55 људи повријеђено, међу њима и 35 полицајаца.

У Барселони и још три каталонска града демонстранти су бацали различите предмете на полицију и постављали запаљене барикаде.

Укупно су ухапшене 33 особе, док је 14 повријеђено, саопштила је полиција.

Демонстранти су изашли и на улице града Гранаде на југу, сукобљавајући се са полицијом и палећи канте за смеће, при чему су ухапшене четири особе, рекли су регионални званичници.

Хасел је ухапшен након што се у петак није предао ради одслужења деветомјесечне казне затвора због твитова у којима је бившег краља Хуана Карлоса назвао шефом мафије и оптужио полицију за мучење и убијање демонстраната и миграната.