latinica  ћирилица
18/02/2021 |  16:53 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Додик честитао новоизабраном патријарху Порфирију (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију на избору за патријарха српског, пожељевши му духовну снагу, мудрост и благост у обављању свете дужности у овим бременитим временима препуним разних искушења.
Додик - Порфирије - Фото: СРНА
Додик - ПорфиријеФото: СРНА

- Ваша светости, поводом избора на патријарашки трон желим да Вам пренесем искрене честитке и српског народа из Републике Српске и БиХ са жељом да наставите свој рад за добробит Српске православне цркве и њених вјерника - истакао је Додик.

Додик је изразио увјерење да су СПЦ и православни вјерници добили достојног насљедника блаженопочившег патријарха Иринеја који ће успјешно предводити патријаршијски трон и православни српски народ.

- Сигуран сам да ћете бити мудар и одговоран духовни вођа нашег народа и да ћете у ово тешко вријеме ширити дух јединства, доброте и љубави. Изражавам најискреније жеље да дуго година достојно управљате СПЦ која је увијек била уз свој народ и његов духовни и морални ослонац - нагласио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ честитао је и Светом архијерејском Сабору СПЦ избор новог поглавара српске цркве и пожелио много успјеха у даљем раду.

Свети архијерејски сабор СПЦ на данашњем засједању у Спомен-храму Свотог Саве у Београду изабрао је Његово високопреосвештенство митрополита загребачко-љубљанског Порфирија за патријарха српског.

Одмах послије избора служено је благодарење и произнесено многољетствије архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском господину Порфирију.

Звона на Храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута прије 16.00 часова, означавајући да је изабран 46. патријарх српски, саопштено је из Информативне службе СПЦ-а.