latinica  ћирилица
18/02/2021 |  20:14 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Митрополит Иларион: Ојачати везе Српске и Руске цркве

Предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколомски Иларион честитао је Његовом високопреосвештенству митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију на избору за патријарха Српске православне цркве, изразивши наду да ће у предстојећим годинама везе између Српске и Руске цркве још више ојачати.
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић) -
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић)

- Руска црква се радује данас са својом светом сестром, Српском црквом, која је у вашој личности добила новог патријарха - написао је владика у честитки.

Он је подсјетио да насљедницима Светог Саве никад није било лако, да је увијек била потребна храброст, чврстина у очинској вјери и узвишени морални квалитети, преноси "Спутњик".

- Нека се умножи и духовно узвиси ваша паства, нека свемогући Бог сачува нашу вољену браћу која служе Богу на светој земљи Косову и Метохији, да се сачувају светиње СПЦ у тој многострадалној земљи - навео је Иларион.

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је данас у Београду на Светом архијерејском сабору за 46. патријарха српског.