latinica  ћирилица
21/02/2021 |  16:31 | Аутор: СРНА

Патријарх српски Порфирије служио литургију у Храму Светог Саве

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас свету литургију у централном дијелу Храма Светог Саве на Врачару.
Његова светост Порфирије - Фото: СРНА
Његова светост ПорфиријеФото: СРНА

На првој литургији коју је служио патријарх Порфирије поручио је окупљеним вјерницима да се радује што је данас заједно са њима и замолио их да га понекад помену у својим молитвама.

- Дубоко знам, а можда и не до краја, какво је место на које је ме је Господ благодарношћу својом, али и љубављу светих архијереја поставио да будем, и то је моја искрена из дубине душе молитва - истински најмањи брат и слуга свима - рекао је патријарх Порфирије.

Нови патријарх српски пожелио је на крају бесједе да Бог благослови све и подари мир цијелом свијету.

Српски патријарх Порфирије изабран је на ову свету дужност 18. фебруара на Светом архијерејском сабору у Београду. Патријарх Порфирије је 46. поглавар Српске православне цркве. До сада је био митрополит загребачко-љубљански.

Избор новог патријарха услиједио је након упокојења патријарха српског Иринеја, који је 20. новембра преминуо у Београду од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.