latinica  ћирилица
22/02/2021 |  08:09 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Министри спољних послова ЕУ дискутују о новим санкцијама Москви

Министри спољних послова ЕУ данас ће се састати у Бриселу и очекује се да ће усвојити нове рестриктивне мјере према Русији након што је нова пресуда током викенда изречена опозиционом политичару Алексеју Наваљном.

Неименоване дипломате навеле су да ће договор о санкцијама навјероватније бити постигнут, због чега ће се у наредним седмицама радити на правном оквиру и циљу рестриктивних мјера.

Шеф аустријске дипломатије Александар Шаленберт рекао је за њемачки дневник "Велт" да вјерује да ће јасна већина подржати санкције. Обично је за овакве мјере потребна једногласна одлука.

Према наводима медија, нове мјере могу обухватати замрзавање средстава или забране путовања.

Руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов упозорио је да ће Москва бити спремна на одговор уколико блок донесе одлуку о новим санкцијама.

Окружни суд у Јужном Медведкову у Москви током викенда прогласио је Наваљног кривим за клеветање ветерана из Другог свјетског рата Игната Артеменка, због чега ће морати да плати новчану казну од 11.481 долара.

Наваљни је био оптужен за клеветање Артеменка у вези са учествовањем у снимању видео-снимка подршке допунама Устава Руске федерације.

Руски блогер, који негира кривицу, има право жалбе на пресуду у року од десет дана.

Наваљни се налази у затвору, гдје служи казну због кршења условног шуштања на слободу. Суд је одбацио његову жалбу на ранију пресуду.