latinica  ћирилица
22/02/2021 |  09:31 ⇒ 09:32 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије примио Кривокапића и Бечића

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије примио је у Никшићу премијера Здравка Кривокапића и предсједника Скупштине Црне Горе Алексу Бечића, а током сусрета рекао је да је ово година великог јубилеја, великих догађаја и промјена на боље у овом граду.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Током сусрета у Саборном храму Светог Василија Острошког, епископ Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске, срдачно је поздравио представнике власти, подсјетивши на историју ове светиње.

- Навршава се мало више од 120 година историје овог храма, а ове године прослављамо 350 година од упокојења Светог Василија Острошког, па је ово година великог јубилеја, великих догађаја и промјена, ако Бог да, у граду Никшићу, промјена на боље. Само те промјене желимо, знамо да могу бити и другачије, али ми увијек желимо и трудимо се да све што радимо буде на боље - рекао је епископ Јоаникије.

Он је навео да, нажалост, до сада није било скоро никаквог контакта са претходним властима.

- Доживљавајући опструкцију у свим нашим настојањима да остваримо контакт и урадимо нешто добро, дошли смо у ситуацију, не желећи да се супротстављамо држави, да је овај храм прилично запуштен, односно треба му наша нарочита пажња. Цио овај комлекс захтијева велику обнову и то је симбол онога што треба нашем народу, а треба нам и духовна и материјална обнова, треба нам обнова повјерења, обнова дијалога, обнова у сваком погледу - истакао је владика Јоаникије.

Он је изразио наду да ће данашња посјета Никшићу, овом светом храму и Епископији бити добар знак за препород Никшића, за успјех власти Црне Горе у свему што добро чини и планира.

Премијер Криокакапић је изразио нарочито задовољство што се налази у храму његовог дјетињства и младости, који је тада посјећивао.

Овај храм је имао кратку рестаурацију када је долазио Свети патријарх Павле и ходио Никшићем и, на неки начин, својим стопама додатно освештао овај храм.

- Ово је прилика да ми, као Влада, преиспитамо све могућности и заједно са Епархијом будимљанско-никшићком нађемо најбољи начин да сачувамо и украсимо овај храм. Никшић то заслужује, а овај Храм посебно, тако да Владика с правом данас подсјећа какве све обавезе треба да имамо - рекао је Кривокапић.

Бечић је рекао да је посебна радост налазити се на овом светом мјесту, у Храму Светог Василија Острошког.

- Свети василије је, управо, један од светаца који нас је учинио којим путевима треба да ходимо, а ти путеви су они који данас и ми промовишемо. То су путеви братске слоге, љубави, мира и заједништва међу људима - поручио је Бечић

Он је оцијенио да дувају неки позитивни вјетрови, те да и фебруарско сунце у Никшићу шаље оптимистичну поруку у сусрет свему што Никшић и Црну Гору чека у наступајућим данима, мјесецима, годинама.