latinica  ћирилица
22/02/2021 |  18:51 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

И без бојкота, побједа Младена Грујичића није била спорна (ВИДЕО)

На основу прелиминарних података са поновљених избора у Сребреници, Младен Грујичић кандидат Коалиције "Заједно за Сребреницу" за начелника општине, побиједио је са 67,62 одсто или 5.189 освојених гласова, док је СНСД појединачно остварио најбољи резултат за одборничке мандате у Скупштини општине. У побједничком табору надају се што бржем конституисању локалног парламента и избору руководства општине.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

И без бојкота, побједа Младена Грујичића није била спорна. Овако, само је удвостручена разлика у односу на пробосанског кандидата Алију Табаковића.

Грујичић не очекује компликације као што је то било након новембарских избора и сматра да је сазрело вријеме да се Сребреничани са новом влашћу окрену развоју општине.

- Одлука о поништењу избора показала се нелегитимна, малтене се поклопио резултат са новембарским изборима. Знам да су ти избори коштали 80.000 КМ, а сада нешто мање око 60.000 КМ, али штета је већа јер смо на привременом финансирању и касне исплате добављачима и јавним предузећима - истакао је Грујичић.

Према прелиминарним подацима ЦИК-а, шест политичких партија са српским предзнаком добиће 15 или 16 мандата од укупно 21 колико има локални парламент, што значи да ће Грујичић имати стабилну и јаку скупштинску већину.

И поред бојкота, захваљујући гласовима поштом и у одсуству, бошњачке партије имаће пет или шест одборника, мада су из Иницијативе "Моја адреса Сребреница" најавили да ће их се одрећи.



- Ако не прихвате мандате, онда се ти мандати нуде сљедећем са листе. Ја вјерујем и знам да има оних који ће прихватити и радити са нама у Скупштини општине у корист свог народа. У Скупштини сада СНСД има највећи број одборника - рекао је потредсједник СО Сребреница Драгић Глишић.

Момчило Цвјетиновић, одборник у СО Сребреница из СДС-а истиче да ће српска коалиција, што се тиче његове странке, добро функционисати. 

- Када су Бошњаци имали двије трећине одборника, онда је било у реду, а сада када немају, чине све да дестабилизују живот у Сребреници - додао је Цвјетиновић.

У Иницијативи "Моја адреса Сребреница" очекују да Уставни суд БиХ уважи њихову апелацију и поништи изборе поштом и одусуству. Спремни су, кажу, ићи и до Суда у Стразбуру и не маре хоће ли та апелација успорити потврђивање избора и тиме конституисање нових органа власти.

- Уколико Уставни суд усвоји нашу апелацију онда би ЦИК могао да  поништи изборе - истиче Садик Ахметовић.

Док у бошњачким странкама сањају треће, поновљене изборе, нови стари начелник и странке окупљене у Коалицији "Заједно за Сребреницу" размишљају како ревитализовати бању Губер, изградити регионални пут Скелани, језеро Перућац који спаја центар оппштине са НП Дрина, изградити нову дворану и проширити производне погоне, јер само тако у овом градићу биће више живота за све.