latinica  ћирилица
23/02/2021 |  11:43 | Аутор: СРНА

Путин: Памте се подвизи руске војске у одбрани земље

Предсједник Русије Владимир Путин истакао је на церемонији обиљежавана руског празника Дана бранилаца отаџбине да су руска армија и флота увијек биле поуздана подршка и заштита државе и нераскидива веза са народом, те да се памте подвизи руске војске у одбрани своје земље.

- Упућујем најсрдачније ријечи захвалности ветеранима, великој генерацији која нас је научила да побјеђујемо и да се не предајемо. Памтимо те завјете. Памтимо подвиге руске војске која је увијек неустрашиво бранила своју земљу, примала на себе најтеже нападе непријатеља - истакао је Путин на церемонији, којој је присуствовао и министар одбране Сергеј Шојгу.

Наводећи да је вијековна историја Русије испуњена непролазним примјерима јунаштва предака, Путин је истакао да су управо због тога у Русији тако јаке традиције патриотизма и нераскидиве везе између народа, државе и њиховим поузданим заштитницима – војском и флотом, те да је тај савез кован вијековима и данас једнако важан и неопходан.

Он је додао да је војна професија одувијек била судбина храбрих људи снажног духа и јаке воље, те да је увјерен да у Оружаним снагама Русије служе управо такви људи, што су и показали више пута, на војним вјежбама и у ратним условима, преноси "Спутњик".

Путин је навео да се Русија поноси вјештинама својих бранилаца у вријеме када савремени свијет од њих захтијева сталну опрезност и спремност да моментално реагују на тешке изазове.

- Знам да су наши официри увијек били и остају примјер високог професионализма, племенитости, издржљивости и части - истакао је Путин.

Министар Шојгу честитао је војницима и ветеранима Дан бранилаца отаџбине, истакавши да је тај дан с правом народни и да оличава херојске странице ратне историје Русије, снагу духа, храброст и славу сјајних побједа руске војске.

Он је додао да посебне ријечи захвалности заслужују ветерани Другог свјетског рата и да ће њихов бесмртни подвиг увијек бити за Русе примјер храбрости и несебичног служења отаџбини.

Шојгу је нагласио да данас руски војници, слиједећи традиције, усавршавају своју професионалну обуку, савладавају савремено оружје и технику, рјешавају важне задатке за јачање одбрамбених способности Русије и заштите њених националних интереса.

Министарство одбране Русије је поводом празника објавило специјални снимак у које се наводи да су "част, достојанство, храброст вриједности чији је квалитет неоспоран у свим временима", те да "управо њих посједују прави заштитници отаџбине, чији дан цијела Русија данас обиљежава".

Грађани Русије Дан бранилаца отаџбине сматрају и празником мушкараца и заштитника у најширем смислу ријечи.

Истовремено, поводом обиљежавања руског државног празника, Дана бранилаца отаџбине, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и изасланик одбране генерал-мајор Александар Зинченко учествовали су, заједно са представницима Амбасаде Русије у Београду, у церемонијама одавања поште и полагања вијенаца и цвијећа код војничких меморијала.

Манифестацији су присуствовали и високи званичници Србије, представници дипломатског кора и удружења грађана.