latinica  ћирилица
23/02/2021 |  12:34 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Српска се спрема за процес вакцинације; Обука здравствених радника (ВИДЕО)

Обука здравствених радника домова здравља у Републици Српској који ће учествовати у процесу вакцинације против вируса корона почела је данас, а спроводе је љекари Института за јавно здравство Републике Српске.
Обука здравствених радника - Фото: РТРС
Обука здравствених радникаФото: РТРС

Директор Института Бранислав Зељковић рекао је да ће обука трајати три дана, те да је намијењена здравственим радницима који ће бити носиоци едукације у својим здравственим установама.

- Циљ нам је да обучимо тренере, који ће колегама пренијети знање о начинима вакцинације и свему ономе што се односи на сам процес вакцинације - рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.

Зељковић је истакао да се почетак масовне вакцинације очекује када стигне већа количина вакцина, те да ће приоритет имати здравствени радници, особе у домовима за старе и особе са хроничним обољењима, а након њих друге групе, као што су радници у просвјети и Министарству унутрашњих послова, Републичкој управи цивилне заштите, новинари, сниматељи и други.

- Када је ријеч и пријави за вакцинацију, у наредних 15 или 20 дана ћемо прилагодити апликацију за пријављивање коју има Србија, како би наши грађани могли да се пријаве путем интернета, али ће то моћи да учине и путем телефона - рекао је Зељковић.

Он је рекао да је добављач обавезан да одређену количину вакцине испоручи до краја фебруара, те да очекује да ће то бити 27. или 28. фебруара.

Зељковић је навео да је до сада у Републици Српској вакцину "Спутњик" примило 935 здравствених радника, док је више од 1.400 здравствених радника из Српске вакцинисано у Србији.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да ће данас обуку проћи здравствени радници из домова здравља регија Источно Сарајево, Требиње и Фоча, сутра ће то бити здравствени радници из бањалучке регије, те у четвртак из регије Зворник, Добој и Бијељина.

- Наши здравствени радници већ знају да вакцинишу, али је овдје ријеч о специфичној вакцинацији, јер се ради масовно и имамо пунктове и морамо на другачији начин да се организујемо - рекла је Аћимовићева.

Она је појаснила да су и вакцине другачије због другачијег чувања, те трајања након што се изваде из хладног ланца.

Епидемиолог из Дома здравља Требиње Јелена Дурић рекла је да су здравствени радници овог дома здравља спремни за вакцинацију, да са нестрпљењем очекују њен почетак, те да је постоји и одређено интересовање грађана за вакцинацију.