latinica  ћирилица
23/02/2021 |  15:20 ⇒ 15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија добија нову авио-компанију

У Словенији се оснива нова авио-компанија под називом СаутИст Ерлајнс (SouthEast Airlines), извијестио је данас ваздухопловни портал Сијера5 , додајући да ће тај превозник у почетку углавном нудити чартер летове користећи флоту Ербас А320.

СаутИст Ерлајнс ће се фокусирати на тржишта земаља Европске уније, а први комерцијални лет је планиран почетком јуна, преноси агенција СТА.

Међу оснивачима новог словеначког авио-превозника, са сједиштем у Трбовљу, источно од Љубљане, налазе се искусни пилоти и инструктори, авио-инжењери и механичари, као и финансијски и други стручњаци из ваздухопловне дјелатности, наводи Сијера5.

У почетној фази, СаутИст Ерлајнс намјерава да се усредсреди на пружање чартер летова и услуга другим авио-компанијама, као што је изнајмљивање авиона, посаде, одржавање и осигурање (АЦМИ лизинг).

Пројекат је у припреми отприлике 20 мјесеци, рекао је суоснивач компаније Блаж Бердник за портал Сијера5.

Компанија ће пословање почети с једним авионом економске класе, са 180 сједишта, а очекује се да ће већ ове године додати флоти и један Ербас А320.

На почетку, СаутИст Ерлајнс намјерава да запосли од три до четири посаде за први авион, што је око 35 запослених, заједно са земаљским особљем. Како и само име сугерише, првенствено ће пословати у југоисточној Европи, фокусирајући се на Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Србију, КиМ, Грчку и Турску.

За сада није познато да ли би СаутИст Ерлајнс могао да постане нова словеначка национална авио-компанија. Откако је Адрија Ервејз отишао у стечај, Словенија нема националног авио-превозника.