latinica  ћирилица
23/02/2021 |  19:56 | Аутор: СРНА

Јачати сарадњу са земљама западног Балкана

Министри спољних послова ЕУ сагласили су се да постоји потреба за јачање сарадње са земљама западног Балкана, саопштио је високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ.

Борељ је након састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу рекао, да је током разговора истакнута и потреба јаче сарадње и са Украјином, као и са другим сусједима и партнерима, јавила је украјинска агенција Укринформ.

Гостујући на онлајн конференцији Америчког атланског савеза, Борељ је поручио да ЕУ улаже много новца у западни Балкан и да није фер рећи да се ЕУ само претвара да жели земље из региона у свом саставу.

Он је додао да су Русија, Кина и Турска, такође, присутне на Балкану, те да се представаљају као да је њима више стало до региона него Унији.

Борељ је нагласио да ЕУ улаже много више у Балкан него Кина, Русија и Турска, али да можда мора боље да објасни шта и зашто ради у региону.

- Ми помажемо, али захтијевамо реформе. Остали не захтијевају. Реформе које тражимо нису хир, него је то потребно тим земљама и њиховим становницима, као што је рецимо искорјењивање корупције. Штета је ако неки људи мисле да се само претварамо. То није фер - поручио је Борељ.