latinica  ћирилица
25/02/2021 |  07:21 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Пред Представничким домом захтјев за смјену министра правде

Иницијатива групе посланика за покретање гласања о реконструкцији Савјета министара путем смјене министра правде Јосипа Грубеше на предложеном је дневном реду данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

 Шеснаест посланика потписало је иницијативу на основу закључка Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ од 2. фебруара, којим се тражи Грубешина смјена због лоших резултата рада и одбијања сарадње са овом комисијом.

Иницијативу су потписали Златан Бегић, Мира Пекић, Зукан Хелез, Бранислав Бореновић, Дамир Арнаут, Драган Мектић, Нада Младина, Нермин Никшић, Влатко Главаш, Предраг Којовић, Аида Баручија, Саша Магазиновић, Џенан Ђонлагић, Енвер Биједић, Ненад Нешић и Мирјана Маринковић Лепић.

На приједлог Ненада Стевандића из Српског клуба посланика на дневном реду је доношење закључка којим би Представнички дом затражио од директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да приликом разматрања захтјева за регистрацију вакцине против вируса корона примијени члан 38 Закона о лијековима и медицинским средствима.

Стевандић је у образложењу истакао да су због неповољне епидемиолошке ситуације испуњени сви услови да директор Агенције за лијекове и медицинска средства примијени тај члан, чиме би било омогућено стављање у промет вакцина против вируса корона прије утврђивања законом прописаних услова.

Према његовим ријечима, сврха доношења закључка јесте максимално убрзавање процеса увоза и допремања вакцине, те њена што скорија доступност становништву БиХ.

Посланици би требали да размотре и два извјештаја Канцеларије за ревизију институција БиХ о извршеној ревизији учинка о темама "Активности институција БиХ на осигуравању радијационе и нуклеарне безбједности" и "Претпоставке за ефикасно управљање интервенцијама у случају инцидентног загађења мора".

На дневном реду су и извјештај о раду Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2020. годину, као и извјештај о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за прошлу годину.

Једна од тачака дневног реда је и извјештај о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2020. годину, у којем се наводи да је највећи број поступака и истрага прошле године отворен на основу притужби професионалних војних лица.

Канцеларија парламентарног војног повјереника у прошлој години евидентирала је укупно 102 предмета, од којих је окончано 89, док се у 13 предмета још води поступак.

Од укупног броја предмета по којима је војни повјереник поступао у прошлој години, 62 предмета су ријешена у корист подносилаца тужби.

Највећи број поступака вођен је на основу притужби на неправилности одабира кандидата за одлазак у мисије мира, остваривање права за обављање дужности вишег формацијеског мјеста у односу на лични чин, те спровођење дисциплинских поступака у Оружаним снагама БиХ.

Представнички дом требао би да размотри и више посланичких иницијатива.

Међу њима је иницијатива Предрага Кожула /ХДЗ БиХ/ којом би Министарство иностраних послова у Савјету министара било задужено да на одговарајући начин, у складу са добром дипломатском праксом, упути апелацију према Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму како би се на службеној страници овог центра, гдје се међу осталим земљама из којих долазе лица са статусом "праведника међу народима" користио, како је наведено, "службени и потпуни назив Босна и Херцеговина умјесто скраћеног и нетачног назива Босна".

Кожул је и подносилац иницијативе да Представнички дом задужи Савјет министара, те министарства безбједности и иностраних послова у Савјету министара да хитно покрену процедуре и предузму све потребне активности како би дошло до потписивања споразума о реадмисији са Авганистаном, Ираком, Бангладешом, Ираном, Египтом, Тунисом, Алжиром и Мароком.

Предвиђено је и изјашњавање о давању сагласности за ратификацију више споразума, међу којима споразума између Савјета министара и Владе Србије о одржавању и реконструкцији друмских међудржавних мостова, као и Меморандума о разумијевању између ЕУ и БиХ о макрофинансијкој помоћи за БиХ у износу од 250 милиона евра.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова.