latinica  ћирилица
25/02/2021 |  07:32 ⇒ 07:33 | Аутор: СРНА

Си Ђинпинг прогласио побједу над руралним сиромаштвом

Кинески предсједник Си Ђинпинг објавио је данас на церемонији у Пекингу "потпуну побједу" у борби против руралног сиромаштва како би обиљежио осам година свог мандата.
Си Ђинпинг - Фото: AP
Си ЂинпингФото: AP

Државни медији преносе да је Си заслужан што близу 100 милиона људи више не спадају у сиромашне, што је циљ који је постигнут у децембру, а објављен ове године, када владајућа Комунистичка партија слави 100 година постојања.

Си је у говору који је трајао пун сат рекао да је ово завјештање страначког руководства и предности кинеског политичког система.

- Руководско Комунистичке партије Кине и кинески социјалистички систем су фундаментални гаранти против ризика, изазова и тешкоћа - напоменуо је кинески предсједник у говору у Великој народној дворани.

Он је уручио одликовања кључним особама у борби против сиромаштва.

Поједини стручњаци за глобалну политику сматрају да је Кина сувише ниско поставила границу сиромаштва у својој дефиницији и да су потребне одрживе инвестиције да би се наставио развој у најсиромашнијим областима.

Кина дефинише екстремно сиромаштво као годишњи приход по глави становника који је испод 4.000 јуана /620 долара/ или око 1,69 долара на дан. Граница коју је поставила Свјетска банка је 1,90 долара на дан.