latinica  ћирилица
25/02/2021 |  09:47 | Аутор: СРНА

ХНС: Изјава федералног посланика Рошића класични говор мржње

Хрватски народни сабор /ХНС/ осудио је данас изјаву посланика СДА у Парламенту Федерације БиХ Хусеина Рошића у вези са поступком именовања директора Федералне управе полиције /ФУП/, уз оцјену да је ријеч о "класичном говору мржње и покушају институционалне хегемоније само зато што је неко Хрват".
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

- У ситуацији када је безбједносно питање никад лошије и тражи јачање полицијских структура и њених капацитета, проблем је само зато што је неко Хрват ко треба доћи на чело ове институције - истичу из ХНС-а.

У саопштењу се указује да неријешена криминална дјела, константни физички напади и угрожавање живота, те неријешени случаји убистава нису довољан знак да се полицијска тијела и надлежне институције јачају.

- Напротив, све се може толерисати и неко може наставити плаћати цијену својим животима, само да на руководеће мјесто не дође Хрват. Овакаве изјаве су класичан говор мржње с елементима фашизма и нетрпељивости на националној основи - сматрају у ХНС-у.

У саопштењу се подсјећа да је Зоран Галић оцијењен најбољом оцјеном на јавном конкурсу за директора Федералне управе полиције.

- Галић је један од најквалитетнијих и најкомпетентнијих полицијских кадрова које БиХ има. Такође, према закону, федерални министар унутрашњих послова и директор ФУП-а не могу бити из реда истог народа, тако да поред својих изузетних компетенција Галић испуњава и ову једнако важну законску одредбу - наглашавају из ХНС-а.

Уз осуду оваквог јавног иступа посланика СДА у Парламенту ФБиХ, ХНС тражи и јавно извињење због нецивилизацијских изјава који штете националним односима, те жртвују стратешку полицијску институцију и њено будуће дјеловање.

Рошић је на јучерашњој сједници Парламента ФБиХ рекао да је потпуно недопустив покушај федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре да омогући именовање Зорана Галића /ХДЗ/ на позицију директора Федералне управе полиције.

Рошић је рекао да је Чампара раније сматрао да процес именовања директора ФУП-а мора чекати нови сазив владе, те да је сада из својих политичких интереса промијенио став и почео гурати ХДЗ-овог кандидата, због тога што су тренутно и министар и директор Федералне управе полиције Бошњаци.

- Ако је то проблем, онда нека Бошњак остане на челу Федералне управе полиције, а нека Чампара поднесе оставку. Потпуно је недопустиво да Чампара, желећи да задржи своју фотељум тргује безбједносним интересима државе и бошњачког народа - додао је Рошић