latinica  ћирилица
25/02/2021 |  11:27 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Влада Српске утврдила Нацрт измјена Закона о рибарству

Влада Републике Српске данас је утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рибарству којим се, између осталог, даје могућност физичким лицима да обављају дјелатност аквакултуре.
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук) -
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук)

Актуелни Закон о рибарству усвојен је 2012. године, а пратило га је доношење већег броја правилника с циљем заштите и унапређења рибљег фонда у риболовним водама, природних станишта и биодиверзитета с једне, те развоја аквакултуре са друге стране, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

- Предложеним измјенама и допунама овог закона даје се могућност физичким лицима да обављају дјелатност аквакултуре. Према важећем закону, за обављање ове дјелатности требало је да лица буду регистрована као предузетници - појаснили су у Влади.

Измјенама предметног закона дефинишу се објекти за узгој рибе, гдје се поред уобичајених наводе и затворени објекти за аквакултуру, што подразумијева или укључује рециркулацију воде током узгоја.

- То се директно одражава на трошкове током узгоја, а измјенама овог акта дефинишу се и обавезе и права субјеката који се баве узгојем генетског материјала /оплођена икра, рибља млађ и риба/ за порибљавање с циљем очувања оптималне структуре и величине популација аутохтоних врста риба у риболовним водама и биолошке разноврсности - наводи се у саопштењу.

С циљем заштите, праћења, планирања и развоја ресурса у рибарству предвиђа се доношење програма развоја рибарства и аквакултуре као планског документа који обезбјеђује дугорочну политику управљања у сектору рибарства и аквакултуре на период од 20 година.

У нацрту овог Закона посебно је истакнута заштита изворишта ријека, ријечица и потока као дијелова риболовних вода с циљем спречавања њиховог загађења, а измијењене су и одредбе којима се уређује инспекцијски надзор, те су ублажене новчане казне прописане за радње које се у овом закону квалификују као прекршаји.