latinica  ћирилица
25/02/2021 |  11:29 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Српски средњошколци траже ослобађање осморице вршњака

Стотињак ученика Економско–трговинске школе и Гимназије из Лапљег Села окупило се јутрос испред Полицијске станице у Грачаници како би пружили подршку осморици вршњака који су притворени након туче у којој су два младића теже повријеђена, те затражили њихово пуштање из притвора и да се бране са слободе.
Протести средњошколаца у Грачаници - Фото: РТС
Протести средњошколаца у ГрачанициФото: РТС

Један од организатора протеста Слободан Станисављевић, руководилац школе борилачких вјештина у Лапљем Селу, позвао је правосудне органе на Косову и Метохији да пусте младиће из притвора и омогуће им да наставе редовно школовање.

- Тридесет дана притвора је мера која је очигледно изречена под притиском и управо зато сматрам да би надлежни Апелациони суд морао да ту одлуку укине и пусти децу на слободу како би наставили са редовним школовањем - рекао је Станисављевић новинарима.

Милица Јовановић, сестра једног од притворених младића из Добротина, рекла је Срни да је њен брат примјеран ученик и да се затекао у гужви када је избила туча вршњака.

- Мислим да би ову тучу наших вршњака требало гледати као обичну свађу јер су се ти исти наши школски другови колико до јуче непрестано дружили. Некоме је стало да унесе немир међу ученике - рекла је Јовановићева, те апеловала да надлежни правосудни органи и школска руководства помогну да њен брат и његови вршњаци буду пуштени на слободу.

Из Организационог одбора протеста најавили су да ће до даљег држати протесте све док осморо притворених српских омладинаца не буде пуштено на слободу и омогућено им да наставе редовно школовање.

Протест је протекао без инцидената иако су припадници косовске полиције у повећаном броју били присутни на платоу испред Полицијске станице, успоравајући саобраћај главном улицом у Грачаници.

Два младића теже су повријеђена у тучи која се догодила прије три дана испред Основне школе "Миладин Митић" у Лапљем Селу у којем се налазе и Економско-трговинска школа и Гимназија.