latinica  ћирилица
25/02/2021 |  13:59 | Аутор: СРНА

Селаковић: ЕУ да покаже спремност за отварање поглавља са Београдом

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић затражио је у разговору са генералним секретаром Европске службе за спољне послове /ЕЕАС/ Стефаном Санином подршку да се покаже спремност ЕУ да Србија отвори нова преговарачка поглавља.
Никола Селаковић (Фото: Н1) -
Никола Селаковић (Фото: Н1)

Селаковић је подсјетио да током прошле године није отворено ниједно преговарачко поглавље, као и да је Србија у овом тренутку спремна за отварање пет поглавља за која је поднијела преговарачке позиције.

У разговору путем видео-везе, шеф српске дипломатије рекао је да реформе остају у фокусу Владе Србије, са посебним акцентом на владавину права, али је истакао да значајан напредак Србије постигнут у реформском процесу није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора са ЕУ, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селакоивћ је подсјетио да је, с циљем унапређења и убрзања приступног процеса, Србија прихватила нову методологију и очекује да ускоро добије разјашњења Европске комисије о њеној примјени на преговарачки процес.

Он је позвао ЕУ да настави са примјеном Економског-инвестиционог плана за Западни Балкан који ће подстаћи даљи економски раст, те истакао да Србија придаје велики значај регионалној сарадњи на Западном Балкану и жели пуну интеграцију у ЕУ.

Селаковић је захвалио на позиву високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да посјети Брисел и изразио очекивање да ће посјета бити реализована у најскоријем периоду.

Говорећи о односима са Приштином, Селаковић је нагласио да је Србија посвећена дијалогу који тежи одрживом компромисном рјешењу, истакавши да је Београд испунио своје обавезе из Бриселског споразума, али да, с друге стране, ни скоро осам година од постизања договора, Заједница српских општина није успостављена.

Он је указао да дијалог карактерише недостатак повјерења, а изјаве о такозваној великој Албанији, које долазе од побједника избора на Косову и Метохији, као и изостанак реакције ЕУ на то, не доприносе изградњи повјерења.

Селаковић је рекао и да Београд подржава рад специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака и да је спреман да сарађује са свим актерима међународне заједнице који могу да помогну у рјешавању отворених питања са Приштином, при чему за Београд Брисел остаје централно мјесто за дијалог.