latinica  ћирилица
25/02/2021 |  14:32 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Специјализовано плутајуће возило чисти отпад на Дрини (ВИДЕО)

На дринском језеру у Вишеграду, недалеко од предузећа "Хидроелектране на Дрини", почело је чишћење плутајућег отпада уз помоћ специјалног пловног возила, које је за ове намјене обезбиједила њемачка фондација "Евервејв", у сарадњи са "Водама Српске" и предузећем "Јокић инвест".
Вишеград - почело чишћење плутајућег отпада - Фото: СРНА
Вишеград - почело чишћење плутајућег отпадаФото: СРНА

Извршни директор за инвестиције и развој Електропривреде Републике Српске Јовица Влатковић рекао је да проблеми на вишеградском језеру нису узроковани њиховим радом него је отпад дошао ријеком Лим, из градова Бијело Поље, Пријепоље, Прибој.

- Ову ситуацију морамо заједнички ријешити - нагласио је Влатковић и додао да су опредјељени да подрже сваку иницијативу која ће допринијети рјешењу овог еколошког проблема.

Он је навео да је директор "ХЕ на Дрини" и у претходном периоду показао сналажљивост и опредијељеност да на што квалитетнији начин санира и спаси језеро.

Клеменс Фајгл, један од оснивача "Евервејва" из Њемачке, појаснио је да су обезбиједили брод који ради уз помоћ вјештачке интелигенције и може да скупи 20 тона отпада за дан.

- Дошли смо на иницијативу локалне власти и предузећа `Јокић инвест` и без њихове помоћи не би били у могућности да помогнемо у санацији овог еколошког проблема - нагласио је Фајгл.

Директор предузећа "ХЕ на Дрини" Недељко Перишић рекао је да ће сав материјал који буде извађен из Дрине бити рециклиран и третиран према најбољим европским и еколошким стандардима, како не би контаминирали воде и земљиште општине Вишеград, али и Републике Српске.

Он сматра да су проблем дивље и нелегалне депоније на обалама ријеке Дрине и свих њених притока, те је навео да ће и убудуће инсистирати на рјешавању проблема плутајућег отпада на ријеци Дрини.

Перишић је задовољан што данас оператива овог предузећа, "Евервејва", "Јокић инвеста" из Зворника и локалног предузећа "Оморика" раде синхронизовано на рјешавању овог проблема.

Јелена Вићановић, начелник Одјељења за заштиту и кориштење вода Јавне установе "Воде Српске", објаснила је да су ову активност подржали да би у што краћем периоду била уклоњена што већа количина отпада који вишеструко негативно утиче на квалитет воде, а самим тим на здравље људи, биљни и животињски свијет и оставља економске посљедице.

- Наша намјера, на чему инстистрамо, јесте уклањање узрока оваквих појава и радимо на томе да се спријечи улаз отпада у водоток, а не да упорно санирамо посљедице - нагласила је Вићановићева и додала да је на том путу потребно ангажовање свих нивоа власти.