latinica  ћирилица
25/02/2021 |  16:13 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Посјета чланова Предсједништва БиХ Турској допринијеће јачању сарадње

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић примили су данас у сарајеву министра пољопривреде и шумарства Турске Бекира Пакдемирлија.
Чланови Предсједништва БиХ са турским амбасадором - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Чланови Предсједништва БиХ са турским амбасадоромФото: www.predsjednistvobih.ba

Предсједавајући и чланови Предсједништва БиХ изразили су задовољство посјетом Пакдемирлија, истичући да она долази у важном тренутку за развој укупних односа БиХ и Турске, саопштено је из Предсједништва.

Додаје се да су саговорници оцијенили да је билатерална сарадња изузетно интензивна и успјешна, без отворених питања, исказавши интерес да се она настави.

- Даљем јачању односа и унапређењу сарадње допринијеће и посјета чланова Предсједништва БиХ званичној Анкари, на позив предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердоана. Потписивање Споразума о сарадњи на инфраструктурним и грађевинским пројектима, међу којима је и аутопут Сарајево-Београд, ојачаће и учврстиће већ добре билатералне односе - наводи се у саопштењу.

Додаје се да су чланови Предсједништва БиХ изразили захвалност Влади и предсједнику Турске на подршци и помоћи у реализацији инфраструктурних и других пројеката у БиХ.

Поздрављен је Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске, који ће допринијети повећању робне размјене, а самим тим и јачању економија двије земље.

Говорећи о привредној сарадњи, истакнута је изузетно успјешна пољопривредна сарадња, у чијем сегменту БиХ има суфицит. Саговорници су изразили спремност да подрже иницијативу за потписивање меморандума о разумијевању у области шумарства, како би се дала подршка сарадњи у овој привредној области. Подршка је пружена и потписивању протокола који ће регулисати сарадњу и у другим областима од заједничког интереса, као што је рурални развој, универзитетска сарадња, спорт и друге, наведено је у саопштењу.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност на активном и преданом ангажману амбасадора Турске у БиХ Халдуна Коча на реализацији бројних пројеката у БиХ.