latinica  ћирилица
25/02/2021 |  16:54 | Аутор: СРНА

"Заказао је Ковакс, а не БиХ"

У набавци вакцина заказао је Ковакс, а не БиХ, истакли су данас чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић на састанку са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и премијерима Републике Српске Радованом Вишковићем и Федерације БиХ Фадилом Новалићем.
Жељко Комшић и Џефик Џаферовић (фото: Avaz) -
Жељко Комшић и Џефик Џаферовић (фото: Avaz)

Комшић и Џаферовић су, на састанку на којем је разговарано о проблемима са набавком вакцина против вируса корона, навели да се као и сви грађани, осјећају незадовољним, али не и одговорним.

- Уговор који је БиХ потписала са Коваксом био је са роком до краја марта, али је очито да ће то бити пробијено. Сутра је састанак у вези са Коваксовим писмо и захтјевима који не стоје. И предсједавајући Савјета министара и премијери су рекли да смо ми испунили све постављене услове - навео је Комшић након састанка којем је присуствовао и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Према Комшићевим ријечима, разни мешетари широм свијета покушавају купити те вакцине по вишим цијенама.

- Очито је да те вакцине могу постићи већу цијену на тржишту него што је цијена која је потписана уговором са БиХ - рекао је Комшић.

Комшић каже да БиХ није заказала и да је испунила услове које је "Ковакс" тражио.

- Оно што пише у Коваксовом писму није тачно јер је БиХ потпуно спремна да преузме вакцине које ће бити испоручене преко Ковакса. С друге стране, уговор је потписан са роком испоруке до краја марта - рекао је Комшић.

За понуду предсједника Србије Александра Вучића о донацији 5.000 доза ФБиХ, Комшић је рекао да је то важна помоћ и захвалио за такав гест солидарности.

- Прихватићемо понуду из Србије. Мислим да прво треба да буду вакцинисани медицински радници који раде са обољелима од вируса корона и старије особе у старачким домовима. Хвала предсједнику Вучићу и Србији - навео је Комшић и додао да ће вакцине бити преузете преко Савјета министара и прослијеђене ФБиХ.

Када је ријеч о набавки вакцина за ФБиХ, Комшић је истакао да, што се њега тиче, нема никаквих проблема да она буде реализована преко Крајина групе као и у Републици Српској, али да о томе одлучује федерална Влада.

Џаферовић је након састанка у изјави новинарима оцијенио да је "Ковакс" механизам изневјерио БиХ и да је то неприхватљиво.

Он је додао да Предсједништво БиХ нема никаквих оперативних надлежности за набавку вакцина.

- Данашњи састанак смо одржали да видимо у чему је проблем. Неодрживо је ово стање да БиХ, а посебно ФБиХ која још није добила вакцине - рекао је он, додавши да је Савјет министара урадио све, али да је Ковакс изневјерио БиХ.

Џаферовић претпоставља да су унутар Ковакса настали неки другачији начини куповине, па и саме расподјеле вакцина због тога што њихова цијена на свјетском тржишту расте.

- БиХ мора набавити те вакцине, нема дилеме, не можемо више да трпимо и да чекамо и одлажемо вакцинацију - сматра Џаферовић.

Коментаришући ставове из ФБиХ да нико не жели сада да се упустити у набавку вакцина због афере "Респиратори" у вријеме пандемије, Џаферовић је рекао да се треба наћи начин да до набавке, ипак, дође.

- Одговорни из Републике Српске су сами нашли добављача, али у ФБиХ такав није пронађен. Мислим да треба бити пронађен и све спорвести, уз максималну транспарентност - рекао је Џаферовић.

Он је на састанку предлагао да се хитно измијене закони уколико је то потребно да би вакцине стигле, али да је речено да такав потез није неопходан.

Џаферовић је, такође, захвалио Вучићу за помоћ у вакцинама и потврдио да га је о тој понуди обавијестио предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик исти дан када је био у Београду и разговарао са предсједником Србије.