latinica  ћирилица
25/02/2021 |  16:57 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Мале земље као БиХ - преварене

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је данас да вријеме пандемије, када су вакцине постале тражена роба, одсликава у којој мјери на глобалном нивоу влада солидарност, те истакла да су мале земље, попут БиХ, преварене.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Она је рекла да то показује и до које мјере важе нека договорена или чак уговорена правила.

- Треба имати на уму да је БиХ уплатила авансно одговарајућу количину кроз Ковакс програм и имали сте јуче врло отворену изјаву предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, који је иначе затворенији политичар о тој теми. Мислим да су мале земље, међу које спада и БиХ, преварене - рекла је Бурсаћева у Сарајеву.

Она је истакла да није добро што на нивоу цијеле БиХ, у садашњој ситуацији, нису једнако реаговали сви здравствени системи.

- Морамо говорити у множини. Дакле, није добра ситуација да чак и одговорни политичари који су у одређеном капацитету изабрани из Федерације БиХ, када су имали отворен позив да заједно са представницима Републике Српске иду према неким другим произвођачима, да се осигурамо према неким другим тржиштима, били чудног става - сматра Бурсаћева.

Бурсаћева је изразила наду да ће то моћи бити премоштено како би се што прије дошло до што више потенцијалних произвођача и добављача вакцина.

Када је ријеч о законима о јавној набавци и о лијековима који су на снази, Бурсаћева је указала да је по њима дозвољено директно преговарање.

- И сада Закон о лијековима и медицинским средствима дозвољава набавку по члану 66, када имате могућност интервентног увоза чак и вакцине, односно лијекова који нису регистровани. Ствар је било динамике и очекивања. Искрено, сви смо очекивали да ћемо вакцине од програма Ковакс добити раније - рекла је Бурсаћева.

На питање о одржавању ванредне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на захтјев групе посланика БиХ, на којој би директори Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и Агенције за јавне набавке информисали о условима, препрекама и свим расположивим солуцијама за хитну набавку вакцина против вируса корона, Бурсаћева је рекла да очекује да чује о чему је ријеч.

- С времена на вријеме Представнички дом има једну чудну већину, која се формира од посланика који нису формирали Савјет министара и СДА. Видјећемо, не знам куда ће нас то одвести - додала је Бурсаћева.

Она је навела да и захтјев за смјену министра правде у Савјету министара Јосипа Грубеше одсликава такав однос, имајући на уму ко је то предложио.

- То је неозбиљна комисија за озбиљне ствари. Реформа правосуђа и све што трпимо као један хибрид и неуспјели експеримент који је овдје инсталирала међународна заједница почетком двијехиљадитих могао је резултирати само лошим ефектима који ми као грађани сваки дан живимо - рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, никаква ад хок комисија не може помоћи, већ само озбиљан приступ Министарства правде, који би пратила одговарајућа квалификована парламентарна већина.

- Прије свега тога је неопходна одговарајућа политичка воља да се уреди стање у правосуђу. Та комисија је у суштини опозициона и вјешто је искористила своје вријеме да скреће пажњу у погрешном смјеру. Стање у правосуђу се може поправити враћањем у реалне уставне оквире, политички договор и спровођење стручних рјешења - оцијенила је Бурсаћева.

На питање новинара из Федерације БиХ о обиљежавању 1. марта, Бурсаћева је рекла да "Дан независности" за њу, која долази из Бањалуке, не постоји.