latinica  ћирилица
25/02/2021 |  17:54 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

СНСД неће подржати смјену министра Грубеше

СНСД неће подржати смјену министра правде Јосипа Грубеше, изјавила је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ данас током расправе о иницијативи групе посланика за покретање гласања о реконструкцији Савјета министара.
Сједница Представничког дома Парламента БиХ (фото: FENA) -
Сједница Представничког дома Парламента БиХ (фото: FENA)

Бурсаћева је истакла да ће се СНСД према овој иницијативи односити имајући у виду од кога је дошла.

- Погледати цијелу слику правосуђа, мислим да је ријеч о неозбиљној причи да се бави озбиљним стварима. Опозиционим партијама је добродошло јер имају микрофон у Парламентарној скупштини да говоре, али послије све те приче неће направити ништа - рекла је она.

Бурсаћева је поновила да се на овакав начин неће урадити ништа јер се тако правосудни систем не поправља.

- Сав ефекат вашег рада је, врло вјероватно, без неке перспективе. Нећемо подржати овај захтјев јер реформа правосудног система треба да буде цјеловита. Мени је несхватљиво да сте замислили да реформа правосуђа крене од некаквих свједочења - рекла је она.

Бурсаћева је истакла да је сагласна са тврдњом да јаловим расправама Представнички дом губи дигнитет, те да су томе допринијеле расправе попут оне посланика СДС-а Драгана Мектића.

Посланик Српског клуба Ненад Стевандић указао је да је посланик СДП-а Зукан Хелез вријеђао функционере Републике Српске и да је на дјелу хајка.

- Да одемо до краја у том парадоксу и додамо још тројицу страних судија који су гласали о укидању 9. јануара - рекао је Стевандић.

Он је истакао да власт треба да одговара да у Парламентарној скупштини БиХ не би "слушали четири сата демагогију", те да је парадокс што посланик СДС-а Драган Мектић "држи слово о правосуђу, а истовремено је на оптуженичкој клупи".

Мектић је рекао да је улога Истражне комисије за утврђивање стања у правосуђу да се утврди стање у правосуђу и зашто оно није функционално, те зашто нема владавине права.

- Дошли смо до шокантних сазнања након што су нам носиоци правосудних функција дали информацију. Шокираћете се када будете чули шта се ради у правосуђу - рекао је Мектић.

Он је навео да Истражна комисија не суди никоме, него да жели да сагледа проблеме у правосудном систему.

Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто закључила је расправу о иницијативи групе посланика за покретање гласања о реконструкцији Савјета министара путем смјене министра правде Јосипа Грубеше.

Обраћајући се након расправе, министар Грубеша рекао је да је саслушао дискусије, те да не жели да одговара на неоснован покушај његове дискредитације.

- Таквом реториком више руше дигнитет овог дома него мој - рекао је Грубеша, истичући да су изостали вјеродостојни показатељи за покретање иницијативе.

Грубеша је указао да у парламентарној Истражној комисији за утврђивање стања у правосуђу нема ниједног Хрвата, те да се нелегитимним преседанима покушава увести пракса да се одлучује без једног конститутивног народа.