latinica  ћирилица
25/02/2021 |  18:41 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Протест грађана Босанског Петровца због изградње спалионице отпада (ВИДЕО)

У Босанском Петровцу бурни протести грађана против изградње спалионице отпада. И нова општинска власт такође је против. Инвеститор поручује да од спалионице неће одустати, јер је у пројекат уложио милион марака.
Босански Петровац - протест - Фото: РТРС
Босански Петровац - протестФото: РТРС

Грађани Босанског Петровца нису дозволили инвеститору из Лукавца да на округлом столу представи пројекат спалионице медицинског, фармацеутског и животњског отпада. Изградња је планирана само неколико километара од центра града.

- Моја кућа је прва до спалионице која треба да се гради на локацији Шајиновац. Дјеца ће нам се разбољевати, довешће нас до еколошке катастрофе - каже мјештанин Мирко Кецман.

Петровчанка Радмила Вучковић истиче да је Босански Петровац град познат по највећем броју сунчаних дана у бишој Југославији.

- Видите какав је данас диван и ведар дан. Након овог пројекта, ако би се реализовао, овакво небо не бисмо више имали - додаје Вучковићева.

Општинско вијеће дало је 2019. године сагласност на Писмо намјере са предузећем из Лукавца о изградњи спалионице. Оно је, међутим, прије пола године донијело закључак да се све активности обуставе, али није ван снаге ставило Писмо намјере. Зато ће предсједник Општинског вијећа Босанског Петровца Немања Давидовић, како каже, лично затражити да се ово питање поново нађе на сједници крајем марта, како би се ријешила агонија грађана.

Начелник Босанског Петровца Махмут Јукић није се јављао на наше позиве, али је у ранијим медијским иступима рекао да се противи изградњи спалионице. Инвеститор истиче да ће употребити најмодернију технологију, која се користи и у Европској унији. Наводи да је општина преузела обавезе у вези са спалионицом и да је у пројекат већ уложено милион марака.

- Уколико дође до прекида овог пројекта, ми ћемо своја права тражити путем суда - истакао је директор овог предузећа Ирфан Самарџић.

Еколошке организације истичу да здравствене студије у европским земљама показују да ни најмодернија технологија спаљивања отпада не спречава загађење и повећање броја обољелих у близини спалионица.