latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:18 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Измјене Закона због лакше набавке вакцина (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне Скупштине БиХ разматра допуне Закона о јавним набавкама и Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ, које би према ријечима предлагача, Клуба посланика СДА, требало да омогући Савјету министара директну набавку вакцина против Ковида 19. Посланици тог Дома требало би у суботу, да одрже хитну сједницу на којој би са директорима Агенција за лијекове и јавне набавке, разматрали препреке за набавку вакцина.
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

И у БиХ набавка вакцина против Ковида 19, постаје је прворазредно здраствено и политичко питање. Осим 2.000 доза руског Спутњика које су стигле у Српску, БиХ тренутно нема ниједну вакцину иако је уплаћено 1.232.000 доза кроз Ковакс програм.

Поједини бх. парламентарци сматрају да је то разлог више да се надлежне бх. и ентитетске институције окрену према другим произвођачима, за шта су им неопходне измјене закона о јавним набавкама и лијековима.

- Ми смо данас предложили измјене и допуне и једног и другог закона чиме би се отклонила та препрека да би Савјет министара могао да иде директно у набавку лијекова за грађане БиХ - рекао је посланик СДА Шемсудин Мехмедовић.

- То је једно од рјешења које може да убрза али и садашњи закон дозвољава директно преговарање и сада вам закон о лијековима дозвољава набавку набавку интервентног увоза - рекла је шефица Куба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Економски моћније земље одавно се у реду испред свјетских произвођача вакцина и питање је може ли БиХ да се такмичи на свјетском тржишту лијекова - кажу у ХДЗ-у који ће подржати понуђене измјене два закона, али нимало увјерени да ће то убрзати процес набавке вакцине.

- Мислим да је рјешење преко КОВАКС-а. Ми смо исувише мала земља да бисмо на том глобалном тржишту с неком ташном новаца добили вакцине преко реда - нагласио је Никола Ловриновић, шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а каже да треба промијенити Закон о јавним набавкама гдје ће се изузети набавка вакцине.

- Сигуирно се Фајзер неће јавити на тендер, и друга ствар изузети посредника из процедуре куповине, дакле институцуија треба директно да преговара са произвођачем - додаје он.

Представнички дом ПС БиХ одбио је иницијативу опозиционих посланика за реконструкцијом Савјета министара што значи да ХДЗ-ов Јосип Грубеша и даље остаје министар правде. Опозиција му замјерила што се није одазивао позиву Истражне комисије за утврђивање стања у правосуђу.