latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:35 ⇒ 26/02/2021 | 07:15 | Аутор: РТРС

БиХ ће тужити Ковакс ако пробије рок (ВИДЕО)

Уколико дође до пробијања рока за испоруку вакцина уговорених путем Ковакса, БиХ ће тужити овај програм и тражити накнаду, изјавио је данас предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка чланова Предсједништва са предсједавајућим Савјета министара и ентитетским премијерима на којем се разговарало о набавци вакцина. У Републику Српску 28. фебруара требало би да стигне нових 20.000 доза руских вакцина.
Вакцине против вируса корона - Фото: РТРС
Вакцине против вируса коронаФото: РТРС

БиХ је предузела све да дође до вакцина путем Ковакс програма. Наручено је и готово у 100-одстотном износу плаћено милион 240.000 доза, а испорука је предвиђена у првом кварталу ове године, истакао је Додик и додао да друге земље које су потписивале сличне уговоре већ добијају вакцине.

- БиХ с правом захтијева од програма Ковакс које је формирало УН да почну испоручивати што је прије могуће вакцине и уколико дође до пробијања рока да ће БиХ тужити програм у том погледу и тражити надокнаду - рекао је Додик.

Додик је нагласио да није тачно да БиХ нема капацитета да прихвати те вакцине, те додао да је данас разматрана могућност набавке вакцина и мимо овог програма.

- Разматрано је и договорено да се са свим познатим произвођачима вакцина се успостави контакт и са Русијом и са Кином и са другима који се појаве у међувремену и да покушамо са свих тих дестинација обезбиједити одређену количину - додао је Додик.

Договорено је и да све вакцине које се набаве са било ког нивоа ослободе ПДВ-а, а као проблем је истакнута и чињеница да, за разлику од Републике Српске, у Федерацији нико од овлаштених велетрговаца не жели да преузме набавку вакцина. У Српској, када је постало очигледно да је Ковакс програм заказао, кренуло се у самосталну набавку.

- Већ смо прве количине вакцина добили, 28. фебруара долази још 20.000, сутра ћу имати информацију кад је сљедећа испорука. Ми идемо својим путем и то питање рјешавамо. Рекао сам за Српска неће морати да чека, већ смо добили вакцине и сад ће кренути континуирана испорука. Ући ћемо у план вакцинације онакав какав је донијела Влада - рекао је премијер Српске Радован Вишковић.

На састанку је прихваћена и понуда предсједника Србије Александра Вучића о 5.000 доза вакцина за Федерацију у коју до сада није стигла још ниједна вакцина. На том гесту захвалили су се чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, који су такође истакли да је затајио Ковакс програм и да су у БиХ испуњени сви услови.

- Очигледно да те цијене могу постићи већу цијену на тржишту него што је то у уговору који је потписан са БиХ, по свијету ходају разни мешпетари с торбама пуним новца и купују те вакцине, ми претпостављамо да је то ствари разлог, јер не стоји оно што је наведено у писму Ковакса - нагласио је Комшић.

Џаферовић је додао да су у БиХ изневјерени јер су, како је рекао, на сцени наступили неки други начини куповине и расподјеле и зато што цијена на тржишту расте".

Осим набавке вакцина, једна од тема данашњих разговора у Предсједништву био је и ауто пут Београд-Сарајево. Сви учесници састанка дали су сагласност на споразум о сарадњи са Турском у вези са изградњом овог ауто-пута.