latinica  ћирилица
26/02/2021 |  14:43 | Аутор: СРНА

Додик: Желимо да подржимо заштиту домаће производње (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да институције Српске желе да подрже заштиту домаће производње, те подсјетио да је с тим циљем Влада Српске упутила Савјету министара захтјев да се уведу одређене забране и повећају таксе за увоз меса.
Милорад Додик (фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Милорад Додик (фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Нажалост, неки из Федерације БиХ то неће, али поново ћемо на Савјету министара разговарати о томе, па ћемо видјети. Став пољопривредних произвођача знамо, али ћемо о томе и додатно разговарати - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да ће чланови ове странке сутра разговарати са пољопривредним произвођачима из Српске, те напоменуо да долази прољетна сјетва, која је кључни догађај у области пољопривреде.

- Имали смо низ мјера које су се, нажалост, увијек разбијале на причи о сукобу између различитих пољопривредних удружења колико захватају или не захватају прелевмана и подршке која иде из буџета - рекао је Додик.

Навео је да ће на састанку бити анализирано да ли је адекватан садашњи систем подстицаја који обухвата само оне који имају регистрована пољопривредна газдинства, а да изван тога остаје значајан број пољопривредника који не могу да користе те подстицаје.

- Мислимо и да су нека удружења приватизована и да су искључиво у вези са промоцијом само неколико појединаца у њима. О томе желимо отворено да говоримо и да видимо на који начин средства која су издвојена из буџета у износу више од 70 милиона КМ што је више могуће дођу до пољопривредних произвођача - рекао је Додик.

Додик је додао да постоји могућност да се промијени начин додјеле подстицаја, тако што ће се усмјерити на све пољопривредне произвођаче, без обзира да ли су регистровани или не.

- Или да направимо систем за оне који су регистровани као газдинства и за оне који нису регистровани, али се очигледно баве пољопривредом - рекао је Додик.

Подсјетио је да руководство странке покушава да у дане викенда организује састанке са различитим структуралним организацијама у друштву, како би се чуло њихово мишљење, те оцијениле и прихватиле сугестије.

- Циљ је да покушамо да се прилагодимо и промијенимо начин дјеловања и рада партије управо тим сугестијама које добијемо - рекао је Додик.

Он је додао да је прошлог викенда одржан састанак са представницима медија, те да ће бити и још један круг састанка са универзитетским радницима, као и да је у плану и састанак са власницима великих, али и мањих предузећа Републике Српске.