latinica  ћирилица
26/02/2021 |  15:28 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Одобрен увоз 20.000 доза вакцине "Спутњик"

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске издало је рјешење којим је одобрен увоз 20.000 доза вакцине против вируса корона "Спутњик", потврђено је Срни у Министарству.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Рјешење је издато на основу захтјева за увоз који је поднио велетрговац лијекова Крајина група из Бањалуке.

У Министарству напомињу да је ријеч о хитном увозу лијека који нема дозволу за стављање у промет у БиХ, а неопходан је за заштиту здравља становништва на приједлог здравствене установе, односно у складу са уговором закљученим између Института за јавно здравство Републике Српске и Крајина групе.

Према информацијама велетрговца, очекује се да овај лијек током предстојећег викенда стигне на аеродром у Београду, одакле ће даље бити упућен у Републику Српску.

Након завршетка царинског поступка, биће упућен на контролу серије у надлежну Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ.

По добијању одобрења за употребу лијека, планирано је да се настави са спровођењем имунизације против вируса корона, а у складу са Планом вакцинације у Републици Српској.

Из Министарства подсјећају да је овим планом предвиђено да вакцинама које стигну у Републику Српску приоритетно буду вакцинисани здравствени радници, корисници и запослени у установама за смјештај старијих лица, становништво старије животне доби и особе са хроничним обољењима.