latinica  ћирилица
26/02/2021 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Прихватљиве измјене које се не тичу избора члана Предсједништва

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су измјене Изборног закона БиХ представницима Републике Српске прихватљиве, као и било које техничко рјешење које се не би тицало измјена код начина избора представника српског народа и Републике Српске када је ријеч о избору члана Предсједништва БиХ и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева је подсјетила да је Изборни закон БиХ до сада имао 20 измјена и да су се посљедње тицале одржавања избора у Мостару, а настале су на основу политичког споразума најзначајнијих политичких представника бошњачког и хрватског народа - СДА и ХДЗ БиХ.

- У том истом акту политичког преговарања био је постигнут још један споразум, на чију реализацију већ чекамо седам-осам мјесеци, а можда и више. Имајући на уму проблем који се жели ријешити тим измјенама Изборног закона, ми из Републике Српске смо јасни и непромијењеног става и очекујемо да се партнери унутар Федерације БиХ /ФБиХ/ договоре о квалитетном рјешењу које ће отклонити могућност да један народ бира представнике другом, посебно на нивоу Предсједништва БиХ и Дома народа - рекла је Бурсаћева новинарима у Сарајеву.

Коментаришући тврдње лидера СДА Бакира Изетбеговића да су за измјене Изборног закона потребне и измјене Устава БиХ и тврдње лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да то није потребно, Бурсаћева је рекла да су измјене Устава БиХ комплексно питање.

- Да је било могуће једноставно, брзо и лако ријешити - не бисмо чекали оволико година. Но, што се тиче Републике Српске, за нас су некада те ситуације биле јасне и прихватљиве, али чекамо договор у ФБиХ и ми би се у складу са нашим уставним уређењем и надлежностима могли ту укомпоновати. Међутим, нисмо сигурни да бисмо сада ишли са неким рјешењима док не видимо рјешења из ФБиХ - навела је Бурсаћева.

Говорећи о избору чланова Предсједништва БиХ, Бурсаћева је рекла да је у Републици Српској о том питању ситуација јасна и да Српска бира представника српског народа - у овом тренутку као јединствена изборна јединица, како је и наведено у Уставу БиХ.

- Не видим никакву потребу нити било коју могућност да се то мијења - истакла је Бурсаћева.

Она је рекла да представници Републике Српске у парламент БиХ нису дошли из неке, како је рекла, ванземаљске станице, него из политичких партија које су те мандате добиле захваљујући изборима.

- Потпуно је илузорно и неозбиљно доћи у парламент и мијењати неке ствари уколико за то не постоји политички договор, као што је био договор око Мостара. Захваљујући том политичком договору брзо смо дошли до измјена Изборног закона. Не гајимо илузије јер се ствари могу мијењати на основу договора легитимних представника народа који овдје живе - поручила је Бурсаћева.