latinica  ћирилица
26/02/2021 |  16:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Питаћемо САД о њиховим плановима у Сирији

Москва ће питати америчке колеге о њиховим плановима у вези са сталним присуством у Сирији, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- У посљедње вријеме слушамо разне ствари из различитих извора. До сада их не можемо потврдити, па желимо директно да питамо Американце. Неки кажу да наводно одлучују да се никада неће повући из Сирије, да готово униште земљу - рекао је Лавров, додајући да је присуство САД у Сирији нелегално.

Шеф дипломатије Русије рекао је да су Сједињене Државе упутиле Русији упозорење неколико минута прије напада на источну Сирију, истичући да је тај временски оквир био неадекватан, јавља агенција Интерфакс.

Америчка војска извела је по налогу предсједника Џоа Бајдена ваздушне ударе у источној Сирији на објекте за које Пентагон каже да припадају проиранској милицији.

У нападима је погинуло најмање 17 особа, саопштили су данас сиријски извори, док је припадник проиранске милиције рекао да је настрадао један њихов члан, а да их је неколико рањено.

Овај ваздушни удар је прва америчка војна акција од ступања на дужност Џоа Бајдена.

Према ријечима Лаврова, Москва је неколико пута изразила забринутост због дјеловања америчких страна у Сирији, укључујући и близину насеља Ал-Танф на граници са Ираком.

- Они и даље играју на карту сепаратизма. Стално користе своје инструменте притиска на друге земље да блокирају било коју испоруку чак и хуманитарне помоћи, а камоли опрему и материјале потребне за оживљавање економије на територији под контролом владе и настоје да приморају своје савезнике да улажу на оним територијама које нису под контролом Дамаска - примијетио је Лавров.

Према његовим речима, САД такође илегално експлоатишу ресурсе угљенводоника на територији Сирије.