latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:17 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Позлаћени крст на звонику Саборне цркве у Мостару (ВИДЕО)

Постављањем позлаћеног крста на звоник Саборне цркве Свете тројице у Мостару, завршени су груби грађевински радови на обнови ове богомоље, која је почела прије десет година. Али, преостаје још много посла на уређењу ентеријера.
Крст на саборном храму у Мостару - Фото: РТРС
Крст на саборном храму у МостаруФото: РТРС

Историјски дан за Србе Мостара и долине Неретве - Саброна црква Свете Тројице поново се гордо и поносно уздиже над градом, чува историју и вишевјековни српски идентитет на том подручју. Постављен је посљедњи од седам позлаћених крстова, висине три и по метра, чиме је храму враћен предратни спољни изглед.

- Она је срце српског идентитеа у Мостару. Љепота, величина и доминатни положај свједочи о положају Срба у Мостару - рекла је Сања Бјелица Шаговновић, СПКД "Просвјета" Мостар.

Љубиша Таминџија истиче да је Саборна црква значајна, не само за Србе, него све Мостарце.

Радивоје Круљ, парох мостарски, рекао је да Саборна црква употпуњава разгледницу Мостара, а за овај догађај каже да је веома емотиван и историјски дан.

Једна од највећих и најљепших православних богомоља на Блакану, срушена је до темеља прије 29 година. Данас је, кажу мостарски Срби, доказ да су они у том граду своји на своме. Обнова је трајала дуго и коштала око осам милиона марака. Значајна средства донирале су владе Српске и Србије, а међу донаторима се издвајају и Мостарци расељени по свијету.

Бранко Вуковић рекао је да је дошао из Њемачке гдје живи због овог догађаја, те истиче да се Срби Мостара веома интересују за храм и град, као и обнову.

Након завршетка грубих грађевинских радова, престаје још много посла на уређњеу енетеријера и партера, за шта је потребно много новца. Мосатрски Срби рачунају на помоћ донатора, али и званичних институција. Надају се и реализацији донације Владе Србије, обећане 2019. године.

Парох Круљ каже да је већ уплаћено 500.000 евра, а преостаје још милион, што су значајна средства.

Саброни мостарски храм изграђен је 1873. године, а до темеља порушен 15. јуна 1992. године, за шта нико није одговарао. Црква је заштићени споменик културе БиХ и једини велики вјерски објекат који није у потпуности обновљен.