latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:34 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Трибина у Београду: Шта чека Српску доласком нове америчке администрације? (ВИДЕО)

Који нови изазови очекују Републику Српску промјеном америчке администрације и доласком новог високог представника, била је тема трибине у Београду на којој су поред домаћих стручњака говорили И бивши шеф ЦИА-е за Балкан, Стивен Мајер, те Јелена Гускова из Русије. Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, рекао је да је ситуација далеко сложенија него раније, али да Запад не може ништа радикално урадити без наше воље.
Београд - трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима" - Фото: СРНА
Београд - трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима"Фото: СРНА

Република Српска, је уставно-правно, мања по снази него раније, али спремнија да се одбрани, поручио је Додик на Трибини. Најприје је то, каже, објаснио претенденту на функцију високог представника, Кристијану Шмиту са којим се недавно састао.

- Само оно што је предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума може да буде предмет разговора и договора, а све изван тога не може - нагласио је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Навео је да се нова америчка администрација у комбинацији са новим високим представником у Сарајеву очекује са нестрпљењем, али да западни представници погрешно мисле да се овде за 20 година ништа није промијенило

- Ништа овде не може урадити Америка, изузев радикалним методама, ништа овде не може урадити било ко други осим нас самих. Наша свијест о томе да смо ми одлучујући фактор и да овде имамо животне мандате, а не политичке мандате нас опредјељују - додао је Додик.

Бивши шеф ЦИА-е за Балкан Стивен Мејер, каже да се мишљење САД не треба игнорисати, али да се не смије водити њиме, јер Дејтон није пратио потребе Балкана, већ интересе Америке. Наводи да запад не воли Додика, али да га се, како каже, плаше. По њему би Срби на Балкану, најприје требало да прогласе својим сјевер Косова а затим да се исто тако поставе и у БиХ.

- То би био примјер и за републику српску. Друго мјесто гдје би се требало исказати храбро лидерство је у БиХ. БиХ је одувијек била фиктвина држава. Вријеме је да се прихвати реалност. Вријеме је за републику српску, да озбиљно размисли о организавоању референдума - поручио је Мејер.

Срби су најнезависнији фактор у овом дијелу Европе, сматра аналитичар Александар Павић, али каже да слиједе тектонске промјене на нивоу пада Берлинског зида.

- Србија и Република Српска су отвориле векторе према Русији и Кини и то је за њих сламка спаса - нагласио је Павић.

Српски дипломата и оријенталиста Дарко Танасковић истакао је значај досадашњег, а посебно будућег организованог и планског рада на утврђивању страдања српског становишта током рата у БиХ од 1992. до 1995. године, да би се у свијету промијенила лоша слика о Србима.

- Геополитичка слика се мијења, отуда нервоза оних који желе дас проведу у дјело своје намјере - рекао је Танасковић.

Чекајући повратак америчке империје, Бошњаци стварају атмосферу налик оној из деведестих, тврди Ненад Кецмановић, али наводи да апел империји неће бити услишен.

- У Бриселу су свхатили да нема рјешења за Косово, надам се да ће то исто схватити за Републику Српску - поручио је Кецмановић.

Српски члан Предсједништва БиХ, изразио је наду да ће слична трибина бити одржана и у Бањалуци, на којој би он био домаћин.