latinica  ћирилица
27/02/2021 |  15:20 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Проблем у заштити домаће производње; Пољопривреда у врху приоритета (ВИДЕО)

Један од највећих проблема у пољопривреди јесте заштита домаће производње, истакнуто је на отвореном форуму СНСД-а са удружењима пољопривредника из Републике Српске. Наглашено је да ова област захтијева велика улагања да би била конкурентна са Европском унијом која даје далеко веће субвенције пољоприведним произвођачима.
Форум СНСД са пољопривредним произвођачима - Фото: Facebook
Форум СНСД са пољопривредним произвођачимаФото: Facebook

Проблема у пољопривреди никада не недостаје, а пандемија вируса корона још их је повећала, истакли су представници удружења пољпривредника Српске. Сагласни су да аграрни буџет треба да буде већи, посебно јер ће овогодишња сјетва бити једна од најскупљих.

- Став Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске је да би у овој години требало ставити већи акценат на субвенције у пољопривредној производњи и на примарну производњу, имајући у виду чињеницу да су бројни пољопривредни производи пали на ниво откупних цијена испод свих могућих прагова рентабилности - рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача.

Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске, каже да пчеларима проблем ставарају велике количине увозног меда.

- Тај мед коју се увози је изузетно ниског квалитета. Прошле године БиХ је увезла близу 500 тона меда упитног квалитета. У име Савеза инсистираћемо да инспекција боље ради свој посао, контролише мед који се увози, али и мед на полицама тржних центара у Републици Српској - рекао је Барашин.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске Борис Пашалић рекао је да пољопривредна производња у Републици Српској биљежи раст, иако је број газдинстава мањи. Акценат, сматра, треба ставити на капитална улагања.

- Желимо да већа средства уложимо као подршку за инвестиције на фармама и могу да кажем да смо успјели, јер је у посљедње двије године уложено близу 80 милиона КМ средстава Владе и произвођача, а то је велики износ за Републику Српску - рекао је Пашалић, који је и члан Главног одбора СНСД-а.

Дарко Цвијић, представник Удружења перадара Републике Српске, истакао је да је ресорно министарство препознало значај перадарства.

- Прерадарство у Републици Српској иде унапријед. Гледајући како су изгледале претходне године, ми смо сада задовољни - нагласио је Цвијић.

Бранко Мастало, представник Удружења повртара Републике Српске, рекао је да је пандемија вируса корона утицала и на производњу и пласман поврћа.

- На састанку смо добили увјеравања да ћемо заједно рјешавати те проблеме - навео је Мастало.

Прије свега, наведено је на састанку, треба заштитити домаћу пољопривредну производњу.

Предсједник СНСД- Милорад Додик рекао да је пољопривреда у врху приоритета и Владе Републике Српске и СНСД-а и да је евидентно повећање производње у свим секторима.

Он је додао да удружења пољопривредника траже увођење такси на свјеже и залеђено месо и да се у том погледу утиче на прерађиваче у Републици Српској да сарађују са домаћим произвођачима да би се обезбиједио контитнуитет пољопривредне производње.

Средином наредне седмице биће организован састанак и са представницима Удружењем мљекара.