latinica  ћирилица
27/02/2021 |  19:10 ⇒ 20:27 | Аутор: РТС

Због једног случаја короне читав град се закључава на седам дана

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн наводи да ће у највећем граду ове државе, Окланду, од сутра бити уведена седмодневна блокада јер је откривен нови локални случај вируса корона непознатог поријекла.

Џасинда Ардерн је рекла да је у Окланду данас потврђен нови случај заразе, који забрињава зато што је ријеч о особи која је заражена недјељу дана, а није била изолована.

Здравствени званичници, који нису могли одмах да потврде како се та особа заразила, рекли су да је у току секвенцирање генома нове инфекције.

Због новооткривеног случаја, од сутра ујутро становници Окланда мораће да остану у својим кућама, а изузетак су одлазак на посао или куповина основних потрепштина. Школе и продавнице које нису неопходне биће затворене, а уласци у град и изласци из њега ограничени.

Премијерка је на конференцији за новинаре рекла да ће остатак Новог Зеланда бити стављен под рестрикције другог степена које, између осталог, укључују ограничење јавног окупљања.

Ново затварање уводи се мање од двије недјеље послије тродневног закључавања у граду од скоро два милиона становника, када је било утврђено да је трочлана породица заражена британским сојем вируса корона, који се сматра преносивијим.

На Новом Зеланду, земљи са скоро пет милиона становника, од почетка епидемије забиљежена су 2.372 случаја вируса корона, а од посљедица ковида 19 преминуло је 26 особа.