latinica  ћирилица
28/02/2021 |  10:25 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Лајчак сутра стиже у вишедневну посјету

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална балканска питања Мирослав Лајчак од сутра ће боравити у Приштини, Београду и Подгорици, речено је Срни у Канцеларији ЕУ у Приштини.

Лајчак ће сутра допутовати у Приштину одакле ће у сриједу, 3. марта, отпутовати у Београд, а дан касније у Подгорицу.

Током ових посјета Лајчак ће се састати са највишим представницима Приштине, Србије и Црне Горе, као и са представницима ЕУ који су тамо ангажовани.

У Канцеларији ЕУ очекују да ће Лајчак у Приштини највише пажње посветити постизборном периоду, односно да са лидерима водећих политичких партија косовских Албанаца и, највјероватније, представницима Српске листе обави консултације о формирању нове привремене Владе самопроглашеног Косова и о стварању услова за наставак дијалога Приштине и Београда.

Теме разговора у Приштини, како истичу у Канцеларији ЕУ, биће визна либерализација, као и спровођење до сада потписаних споразума између Београда и Приштине.

Лајчака би сутра у Приштини требало да дочека предсједник самопроглашене владе у Приштини Авдулах Хоти, али је извјесно да ће највећи дио времена искористити за разговоре са Аљбином Куртијем и Војсом Османијем, лидерима радикалног албанског покрета Самоопредјељење, побједником недавних парламентарних избора на Косову и Метохији.