latinica  ћирилица
28/02/2021 |  12:12 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Свјетско првенство дефинитивно у Источном Сарајеву и на Јахорини

"UCI World championchip Gran Fondo 2021" биће одржан у Источном Сарајеву и на Јахорини, потврдио је директор првенства Владимир Куваља.
Бициклистичка трка - Фото: Facebook
Бициклистичка тркаФото: Facebook

Домаћини би у септембру или октобру требало да угосте око 9.000 бициклиста и чланова тимова.

Након што је Бањалука изгубила домаћинство, организатор је интензивирао преговоре са челницима Источног Сарајева и Олимпијског центра Јахорина, који због сложености организације, прије свега смјештајних капацитета, поред Бањалуке једини могу да одговоре на све захтјеве. Нови домаћини препознали су велики потенцијал овог догађаја који ће по масовности бити највећи икада на овим просторима.

- Сљедеће седмице дирекција шампионата ће имати састанак са представницима Источног Сарајева и Јахорине и с њима обићи стазу како бисмо одредили тачну локацију квалификационе трке и Свјетског првенства - рекао је Куваља.

Плато Романије и олимпијска љепотица гарантују одличне руте за све трке првенства, па нема сумње да ће сви гости бити и те како задовољни. Увертира у централни догађај биће квалификациона трка.

- С обзором да се све дешава у Источном Сарајеву и на Јахорини, а не како је првобитно планирано у Бањалуци, морамо да размотримо да ли је потребно помјерање квалификационе трке због временских услова. Више детаља ћемо знати након састанка. Такође, из Међународне бициклистичке уније су нас контактирали са молбом да, због помјерања комплетног календара такмичења, размотримо помјерање Свјетског првенства са септембра на почетак октобра, тако да ће једна од тема састанка бити и термин одржавања овог великог догађаја - рекао је Куваља.

За наступ на Гран Фондо свјетском првенству већ је пријављено 1.000 учесника. За сада је познато да се за ово такмичење квалификовало 108 такмичара из Аустралије, док се пријаве осталих учесника очекују након одржавања квалификационких трка.

Свјетско првенство, које ће окупити неколико хиљада учесника, важан је спортски, али и туристички и привредни догађај јер бициклисти и остали чланови тимова сами сносе трошкове боравка.