latinica  ћирилица
28/02/2021 |  17:54 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Додик уручио дар за обнову српске школе у Јасеновцу

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован рекао је да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је данас био у Манастиру Јасеновац, уручио дар за обнову српске школе у овом мјесту.
Додик у Јасеновцу - Фото: РТРС
Додик у ЈасеновцуФото: РТРС

Владика Јован је рекао да ће та српска школа у Јасеновцу бити истраживачки центар и библиотека.

- На томе смо му посебно захвални, као и на томе што се поклонио јасеновачким жртвама. Овај дан биће забиљежен као и они дани када су у Јасеновцу били патријарх Герман, али и васељенски Вартоломеј - рекао је владика Јован новинарима након што је служена доксологија у Манастиру Јасеновац, гдје је данас био и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Према његовим ријечима, долазак Његове светости је велики дан за Манастир Јасеновац, Западну Славонију и све којима срце лежи у Јасеновцу.

- Ово је знак и цијеломе људскоме роду јер се нигдје такво зло није запатило као у Јасеновцу - рекао је владика и додао да су посебно радосни што је Његову светост дочекао српски члан и предсједавајући Предсједништва, али и бискуп пожешки, као и бројне званице и грађани.

Владика Јован је указао да је Јасеновац мјесто покајања.

Патријарх Српски Порфирије служио је данас доксологију у манастиру Јасеновац, а присуствовали су и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Поред свих њих, српског патријарха су у манастиру дочекали и поред православног и свештенство Католичке цркве, као и становници овог мјеста.

Патријарх српски Порфирије и Додик посјетили су Манастир Јасеновац на позив епископа пакрачко-славонског Јована.