latinica  ћирилица
01/03/2021 |  12:31 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Трамп: Бајден ће повећати америчку зависност од нафте из иностранства

Постоји могућност да ће се током мандата администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена повећати зависност САД од нафте из иностранства, изјавио је бивши предсједник САД Доналд Трамп.

Он је на конференцији конзервативаца у Орланду предвидио да би цијена енергије у САД могла порасти.

- Под радикалном политиком демократа цијене бензина су већ порасле за 30 одсто од избора и достићи ће пет, шест или седам долара, чак и више. Уживајте у томе када идете на пумпу - рекао је Трамп.

Трамп је током говора критиковао одлуку Бајденове администрације да се врати у Париски споразум о климатским промјенама, тврдећи да је такав поступак упропастио његове напоре да претвори САД у енергетски независну земљу, јавио је "Спутњик".

- Сада ћемо се за нафту ослањати на Русију и Блиски исток. Бајденова политика је велика побједа за друге земље које производе нафту и велики губитак за САД - упозорио је Трамп.

Осим тога, бивши предсједник САД изјавио је да би демократе могле да проузрокују "енергетску катастрофу" за Америку, подсјећајући на недавни прекид испоруке струје у Калифорнији и "катастрофу вјетрењача", која се догодила усљед лоших временских услова.

Трамп је истакао да је енергија коју производе вјетар и сунце скупља од природног гаса, да није неопходно еколошка и да постоји недостатак капацитета за потребе америчких фабрика.