latinica  ћирилица
03/03/2021 |  16:26 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

БОРС: Наћи рјешење за демобилисане борце без примања (ВИДЕО)

Предсједништво Борачке организације Републике Српске затражило је од надлежних институција Српске да у наредна два мјесеца буде изнађено рјешење за демобилисане борце без редовних мјесечних примања, као и за запошљавање дјеце погинулих бораца.
Сједница Предсједништва БОРС-а - Фото: СРНА
Сједница Предсједништва БОРС-аФото: СРНА

Након сједнице Предсједништва БОРС-а у Бањалуци, предсједавајући Горан Рогић рекао је новинарима да је БОРС био на путу да овај захтјев буде ријешен прошле године на сједници са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, гдје је био присутан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Диодик.

- Исказана је тада добра воља, само је дошло до различитих података у вези са бројем незапослених лица. Жао нам је што у даљем поступку није учествовао Додик, јер мислим да бисмо дошли до рјешења, а овако смо остали ускраћених руку јер људи који су остали без егзистенције су то од нас очекивали и сваки дан нас зову и питају имали шта од тога - појаснио је Рогић.

Он је рекао да постоји различит приступ и концепција у рјешавању овог проблема између Предсједништва БОРС-а с једне стране и Владе Српске, ресорног министарства, те предсједника БОРС-а Миломира Савчића с друге стране који протежирају пројекат Владе који се односи на замозапошљавање демобилисаних бораца средствима у износу од 10.000 КМ.

Рогић сматра да је то "у ово вријеме утопија", поготово јер се затварају многе фирме због епидемије вируса корона и да "демобилисани борац не може ништа да уради са 10.000 КМ, јер овај вид помоћи не нуди трајно рјешење".

Он је рекао да се овај вид помоћи односи на демобилисане борце од прве до пете категорије испод 60 година старости.

Предсједништво БОРС-а констатовало је да Влада није испунила захтјеве дефинисане закључцима Предсједништва у циљу побољшања укупног материјалног положаја борачких категорија "нити су у буџету за ову годину предвиђена било каква средства", рекао је Рогић.

Предсједништво БОРС-а затражило је од предсједника Скупштине БОРС-а да у складу са статутом у року од 60 дана закаже Скупштину БОРС-а на којој би заузели ставове о многим питањима, унутрашње организације, а првенствено у вези са остваривањем права и материјалног положаја борачких категорија, навео је Рогић.