latinica  ћирилица
04/03/2021 |  18:59 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Још једна срамна пресуда; Нема казне за убиство више од 100 цивила (ВИДЕО)

Након шестогодишњег суђења, Суд БиХ по свим тачкама оптужнице ослободио је Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Буноза оптужби за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника српске националности на подручју Трнова.

Пресуда је донесена без присуства Годињака и Бунозе, а другооптуженог Медариса Шарића присталице су дочекале овацијама и аплаузом.

За породице најмање 110 звијерски убијених цивила данас је пресуђено правди у коју више не вјерују.

Злочини над Србима у Трнову, без казне, јер више од стотину свједока Тужилаштво БиХ није увјерило судије Медиху Пашић, Зорана Божића и Миру Смаиловић да су начелник територијалне одбране Трнова Едхем Годињак, и командант исте Медарис Шарић, а подпомогнути ХОС-овцем Мирком Бунозом суверено владали територијом ове општине.

У том периоду звјерски је убијено најмање 110 жена, дјеце, стараца. Судско вијеће је оцјенило да се оптуженим није могла доказати ни индивидуална или колективна одговорност.

Суд је, каже Медиха Пашић, предсједавајућа судског вијећа Суда БиХ, утврдио да Годињак јесте имао ауторитет, али не и снагу да исконтролише бројне муслиманске јединице, као и ХОС-овце који су харали српским селима, па и самим Трновом.

Шарић је наводно приложио доказе да је често био одсутан, због лијечења, а Мирку Бунози нису могли ни доказати идентитет.

За злочине који су се догађали прије готово 30 година суди се од октобра 2014. Само у Ледићима брутално је убијено 10-оро из породице Тешановић.

Породице жртава шокиране и разочаране првостепеном пресудом.

- Тешко, жалосно, сва се тресем, немам више снаге да говорим. 30 година сад ће и нико није одговарао. Ова су се дјеца сигурно сама побила, мој Милун од годину и по, ко га је убио? Гдје су ти? Едо Годињак, зна он све! Ако није лично убица, неко јесте, он зна ко је - емотивно прича Рада Тешанович Цвијетић, сродник убијених Тешановића.

За трновску Организацију породица погинулих и несталих цивила и бораца данашња пресуда нови је примјер примјене двоструких аршина у БХ правосуђу.

- Срамотна пресуда у најмању руку. Показао је Суд БиХ да је пао испит из морала. Не могу да вјерујуме какву су одлуку и пресуду донијели на 110 цивилних жртава. Тражићемо од свих институција да се сви злочинци пусте кућама, јер ако није био злочин у Трнову, онда није био нигдје - истиче Горан Тимотија, предсједник Организације породица погинулих бораца и несталих цивила Трново.

- Ово је заиста одрон правосуђа, а ако ме питате да ли сам изненађен, нажалост нисам, јер то је пракса Суда БиХ. Оно што очекујемо је да ће Тужилаштво уложити приговор на ову срамну пресуду, али с друге стране нисмо сигурнии и не можемо да очекујемо да би друго вијеће можда могло донијети другачију одлуку - скептичан је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Ни Којић, а ни породице жртава од одговорности не могу да амнестирају ни Тужилаштво БиХ.

- Судско вијеће покушава да пребаци терет одговорности за своју ослобађајућу пресуду, а очигледно занемарујући да судија за претходни поступак, прије потврђивања оптужнице, ако постоје нејасноће и недоречености у оптужници које би потврдиле основаност сумње, може колико год хоће пута да врати предметном тужиоцу на дораду - додаје Којић.

Годињак није присуствовао данашњем рочишту, јер се наводно налази у болници.

И Буноза је особађајућу пресуду дочекао изван комплекса Суда БиХ.

Бројне присталице оптужених попуниле су простр намијењен за јавност, а јединог који је присуствовао изрицању пресуде, Медариса Шарића, они који нису могли у судницу славодобитно су дочекали испред Суда.