latinica  ћирилица
05/03/2021 |  08:23 ⇒ 08:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови Зеланд: Смањен степен упозорења на цунами (ВИДЕО)

Власти Новог Зеланда смањиле су степен упозорења за цунами које је издато након трећег снажног земљотреса с епицентром недалеко од Кермадека.

Агенција наводи да је у појединим градовима завладала паника док су стотине људи покушавале да дођу до неких виших мјеста због упозорења на цунами, али су јуче поподне власти саопштиле да су највећи таласи прошли, а становницима је речено да могу да се врате кућама, уз упозорење да се држе подаље од плажа.

Владина агенција за Геолошка истраживања Јужне Аустралије (ГССА) саопштила је да је отприлике 25 мањих потреса јачине 5,0 и више регистровано након снажног земљотреса у близини обала острва Кермадек, преноси Тасс.

Раније је новозеландска Национална агенција за управљање ванредним ситуацијама саопштила да је трећи земљотрес који је погодио то подручје у петак ујутру био јачине 8,1 степена, а становници неких подручја примили су хитна упозорења на своје телефоне с позивом да одмах напусте своје домове док су се оглашавале сирене за опасност од цунамија.

Јужнопацифички архипелази Нова Каледонија и Вануату такође су упозорени да се припреме за опасне таласе.