latinica  ћирилица
05/03/2021 |  08:49 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Ђаковић Девић: Након годину дана научили смо како се носити са короном (ВИДЕО)

Влада Републике Српске је констатовала да се епидемиолошка ситуација погоршала, поготово у највећем граду - Бањалуци. Наведено је да је међу зараженима највећи број младих људи код којих се развија тешка клиничка слика. Уведене су и нове мјере.
Јелена Ђаковић Девић - Фото: РТРС
Јелена Ђаковић ДевићФото: РТРС

Како је изгледао сусрет са непознатим вирусом корона прије тачно годину дана  - Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске истиче да вијест да је вирус стигао у Српску није изненадио епидемиологе јер су, како је навела, помно пратили развој ситуације у свијету.

- Није нам било једноставно, наша знања у том тренутку нису била довољна. Углавном, тежак је период иза нас, препун изазова, али интензивних истраживања у научном смислу. Након годину дана можемо рећи да имамо више знања и информација о самом вирусу. Сада знамо како се понашати у одређеним ситуацијама и шта предузети - рекла је Ђаковић Девић.

Она додаје да још увијек имају непознанице у вези са клиничким сликама, лијечењем и реакцијом имуног система на вирус. Појава вакцине, каже, је једно изванредно постигнуће.

- За непуних годину дана развијено је неколико вакцина. То је енорман развој на том пољу и ми као човјечанство можемо бити поносни. Идемо сада у сусрет новим изазовима - рекла је Ђаковић Девић.

Додала је да Српској сада предстоји масовна вакцинација што ће им, како је рекла, олакшати борбу против вируса корона, али ће она зависити и од заинтересованости становништва.