latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:00 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Погоршана ситуација у ФБиХ, Влада креће у набавку вакцина

Епидемиолошка ситуација је погоршана и Влада Федерације БиХ ће кренути у набавку вакцина против вируса корона јер БиХ није испунила своју улогу, закључено је данас на састанку федералног премијера Фадила Новалић и представника институција из области здравства, на којем је расправљано о актуелној епидемиолошкој ситуацији и могућностима набавке вакцина.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На састанку је закључено да је ситуација погоршана и да ће очито бити потребне нове мјере, али није наведено о којим мјерама је ријеч.

На састанку је договорено да се формира посебно тијело за набавку вакцина.

Новалић је рекао да ФБиХ почиње спроводити набавку вакцине након што је БиХ рекла да не може задовољити њихове, те додао да ће данас Влади ФБиХ бити предложено да директно сама набави вакцине.

Мирсад Кацила, који је говорио у име Одбора за здравство при федералном Парламенту, рекао је да је алармантно стање у Сарајеву, гдје расте број заражених.

- Капацитети болница се пуне, пацијенти леже по ходницима, а очекује се експоненцијални раст броја пацијената. Мора постојати адекватна реакција свих нивоа власти када је ријеч о мјерама - рекао је Кацила и нагласио да се појављују нови сојеви вируса и да је неопходно реаговати.

Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез рекао је да је ситуација драматична, те да се тренутна епидемиолошка ситуација не може повезати са процесом вакцинације.

- Нажалост, државни органи су заказали јер нису одговорили процесно, ни дипломатски, да грађанима омогуће вакцине - рекао је Черкез.

Черкез је истакао да је важно да не буде оклијевања код доношења мјера, јер ће доћи до ситуације да пацијенте неће моћи унијети у болнице.

- Већ данас је ситуација хаотична ако прођете градом и видите редове испред домова здравља. Захтјевали смо да сви кантони повећају тестирања. Ситуација се драматично погоршава и идемо ка кулминацији - упозорио је Черкез.

Он је упозорио угоститеље, посебно пред долазећи 8. март, да никаква славља не смију бити организована јер ће онда услиједити локдаун.