latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:14 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Ефикасност судова биће унапређена

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас у Бањалуци да ће одредбе Закона о заштити права на суђење у разумном року унаприједити ефикасност судова, што ће бити на добробит грађана у Српској.
Округли сто о Закону о заштити права на суђење у разумном року - Фото: СРНА
Округли сто о Закону о заштити права на суђење у разумном рокуФото: СРНА

- Република Српска је прва у БиХ усвојила овакво законско рјешење. Када је ријеч о поступању судова, грађанима је од изузетног значаја да на вријеме и у складу са роковима добију одлуку - рекао је Касиповић на округлом столу о значају и примјени наведеног закона.

Он је изразио увјерење да ће и остали нивои власти у БиХ усвојити законска рјешења о заштити права на суђење у разумном року.

Предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић истакао је да је значајно што су Влада и Министарство правде Републике Српске енергично кренули у реформу система и утврдили Закон о заштити права на суђење у разумном року.

- Овим је успостављен европски стандард у обавези јавне власти. Брчко дистрикт је усвојио сличан закон, Савјет министара је усвојио нацрт законског рјешења, а Федерација БиХ је у поступку усвајања - рекао је Кнежевић.

Учесницима је презентован водич - суђење у разумном року, у којем се анализира примјена овог права, као и стање у БиХ, а намијењен је судијама, тужиоцима, адвокатима, правобраниоцима и академским истраживачима, али и новинарима, те невладиним организацијама које прате рад правосудног система.

Округлом столу присуствовали су представници Народне скупштине Српске, министри правде свих нивоа власти у БиХ, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Халил Лагумџија и представници правосудних институција у Српској и БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о заштити права на суђење у разумном року Републике Српске, који је ступио на снагу 1. јануара као могуће рјешење за дуготрајне поступке пред судовима.