latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:44 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Пахор: Проширење ЕУ на западни Балкан ултимативно и геополитичко питање

Предсједник Словеније Борут Пахор изјавио је данас у Сарајеву да је проширење ЕУ на западни Балкан ултимативно и геополитичко питање, које је веома значајно за мир и безбједност народа Балкана, али и држава ЕУ.

- Мислим да се у том случају ЕУ шири на захтјевно подручје које је пуно отворених питања, међутим, чини ми се да би та одлука која ће бити донесена у будућности, у неком примјереном часу, довела до испуњења циља свих држава ЕУ - прикључења земаља Балкана - рекао је Пахор након сусрета са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и члановима Предсједништва Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем.

Пахор је изразио очекивање да ће на тај начин бити обезбијеђен заједнички интерес стабилности и безбједности комплетне ЕУ.

- Као један од вођа државе из ЕУ разумијем да постоји умор због проширења и од многих питања којима се бави ЕУ. У међувремену, изгубили смо важну чланицу Велику Британију током Брегзита. Нека стратешка одлука о бржем укључивању комплетног западног Балкана веома је важна и за ЕУ и за земље у региону - навео је Пахор.

Према његовим ријечима, односи са Русијом, Турском и читавим геополитичким окружењем такође су битна питања, као и проблем епидемије вируса корона и посљедице на економије свих држава.

- Ово је моја прва посјета иностранству у вријеме пандемије вируса корона, коју сам искористио за пријатељски разговор са члановим Предсједништва БиХ. У центру пажње био је разговор о самиту Брдо-Бриони, који би требало да буде одржан у Љубљани крајем марта или почетком априла, уколико то буду дозвољавале епидемиолошке мјере - рекао је предсједник Словеније.

Пахор је истакао да ће се потрудити да на самиту буде отворена расправа на којој ће лидери држава први пут схватити да су сами одговорни за вођење својих држава и да су као и сусједи одговорни за добре међусобне односе и да су дужни помагати једни другима.

- Ми морамо разумијевати разлике, али се морамо трудити да их превазилазимо, на миран и безбједан начин - каже он.

Пахор је данас посјетио и војнике Словеначке војске у војној бази Бутмир, који дјелује при операцији Еуфора "Алтеа" у НАТО штабу Сарајево.

У пратњи предсједника Словеније био је и министар одбране Матеј Тонин.