latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:47 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

У наредних седам дана споразум о сарадњи на гасификацији Српске (ВИДЕО)

Министри енергетике и рударства Србије и Републике Српске Зорана Михајловић и Петар Ђокић најавили су у наредних седам дана потписивање споразума о сарадњи на гасификацији Републике Српске и истакли потребу бржег дјеловања у сарадњи на пројектима који ће обезбиједити квалитетнији живот људи и економски развој са обје стране Дрине.
Ђокић-Михајловић - Фото: РТРС
Ђокић-МихајловићФото: РТРС

Ђокић је послије састанка са Михајловићевом најавио да су данас разријшена нека питања која су била у застоју када је ријеч о споразуму о реализацији гасовода између Републике Српске и Србије и да је закључено да ће директор Србијагаса и представници Гас РЕС-а потписати споразум о сарадњи на гасификацији Републике Српске.

Он је подсјетио да је стратегијом развоја Републике Српске до 2025. године предвиђена и гасификација у дужини од 325 километара.

- Наша намјера је да се повежемо на гасовод Балкански ток, који је Србија већ изградила кроз своју територију. Планирано је да се развија уз трасу ауто-пута од Кузмина до Бањалуке, односно Новог Града - рекао је Ђокић.

Ђокић је истакао да је на састанку потврђена спремност за наставак реализације енергетских пројеката који су од заједничког интереса, што се, прије свега, односи на хидроелектране горњег тока ријеке Дрине, конкретно на хидроелектрану Бук Бијела.

- То је пројекат од изузетног значаја који може допринијети даљем економском расту и Србије и БиХ, а на тај начин и Републике Српске. Увјерен сам да ће сви проблеми или застоји који прате овај пројекат бити отклоњени у наредном периоду разумним понашањем свих који могу да помогну да се ослободимо ових блокада или застоја које тренутно имамо - рекао је Ђокић.

Он је навео да је било ријечи и о интерконективним капацитетима у области електричне енергије, као и о сарадњи у области инспекцијског надзора, прије свега техничких инспекција.

- Појаснили смо који је стратешки интерес Републике Српске у области развоја интерконекције према Србији и дотакли и питање развоја мреже на подручју Љубовија-Сребреница, гдје ћемо створити услове за квалитетније и безбједније снабдијевање тог подручја далеководом снаге 110 киловолти - рекао је Ђокић.

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић поручила је да је. без обзира на све очито политичке одлуке на нивоу БиХ, и те како потребно наставити заједнички рад и бити много активнији јер је интерес грађана изнад свих политичких одлука.

Она је објаснила да је у интересу енергетске безбједности региона да што прије почне изградња хидроелектрана на горњој Дрини и истакла да су ове три хидроелектране итекако економски оправдане, као што је значајна и гасификација.

- То се односи и на потребу да, када је енергетика у питању, више не размишљамо о томе која је која држава. Морамо да се повезујемо јер ако се не будемо повезали, бићемо изопштени из свих будућих конекција и производњи - поручила је Михајловићева.

Она је истакла да су Србија и Република Српска показале да умију да заједно реализују пројекте и навела да је закључак њеног састанка са колегом из Републике Српске да је потребно да буду још бржи, ефикаснији и активнији.

- Када говоримо о томе шта можемо да учинимо да живот људи и са једне и са друге стране Дрине буде квалитетнији, да остану на овим просторима, онда говоримо једним гласом - поручила је Михајловићева.

Она је објаснила да су хидроелектране на горњој Дрини од огромног значаја, не само за Србију и Републику Српску и БиХ, већ за цијели регион.

- Трансбалкански коридор, везан, прије свега, за повезивање Србије у високонапонској мрежи, од огромног је значаја и очекујемо да 2022. године почне да се ради мрежа ка граници са Црном Гором и БиХ, али и други далеководи за које се ради пројектна документација - рекла је Михајловићева.

Михајловићева је навела да је инвестициона вриједност гасне интерконекције Србије са Републиком Српском око 47 милиона евра и да очекује потписивање споразума гасних компанија Србије и Српске о том пројекту у наредних седам дана.

- Након тога Влада доноси закључак и крећемо на обезбјеђење споразума између БиХ и Србије како би ту гасну интерконекцију заиста изградили - рекла је Михајловићева и најавила формирање заједничких радних група у гасној и другим областима.