latinica  ћирилица
05/03/2021 |  15:06 ⇒ 15:07 | Аутор: Независне

Берлинале: Похвале за филм "Келти"

"Келти", дебитантски цјеловечерњи играни филм редитељке Милице Томовић, свјетску премијеру имао је у четвртак у програму Панорама овогодишњег 71. издања Берлинског филмског фестивала.

Поред режије, Томовићева уз Тању Шљивар потписује и сценарио за овај филм, у којем играју Дубравка Ковјанић, Стефан Трифуновић, Никола Ракочевић, Милица Грујичић, Јелена Ђокић, Славен Дошло, Нада Шаргин, Јована Гавриловић, Олга Одановић, Јован Белобрковић и други.

- То је филм о нестанку једне земље и губитку идентитета који су приказани кроз три различите генерације унутар једне породице и њихове свакодневне рутине, а током припрема рођенданске забаве за најмлађу кћерку. Замисао је била да се истовремено позабавим и својим детињством и својим животом одрасле особе и да, пружајући тачку гледишта осмогодишњакиње на тај период, себи обезбедим прилику да, сада када сам и сама у тим њиховим годинама, у потпуности разумем оно кроз шта су моји родитељи пролазили тада - рекла је Милица Томовић, чији је филм смјештен у Београд деведесетих година прошлог вијека.

Синопсис филма доступан је и на званичном сајту Берлинала.

" Београд, 1993. године. Србија је у рату, људи пате због санкција и инфлације, али се сви труде да помогну колико могу. Мајка Маријана држи породицу на окупу, док њен супруг живне само у присуству кћеркице Миње, која му уљепшава тмурну свакодневицу - стоји на поменутом сајту.

Филм је, наиме, смјештен у један дан и ноћ када Миња слави осми рођендан.

- Умјесто да на поклон добије кокер шпанијела, ту је комшијин троноги пас да се с њим игра, а торта је направљена од маргарина умјесто од путера. У дневној соби Миња и њени школски другови се забављају обучени у нинџа корњаче, док се за то вријеме одрасли окупљају у кухињи. Пијано вече пуно дуванског дима, кокетирања и алкохола узима свој данак. Филм "Келти" нуди интиман и искрен увид у живот једне породице у којој се сударају политички идентитети и заплетени односи који узрокују сукобе - синопсис је овог филма, који је судећи по првим реакцијама наишао на добар пријем у Берлину.

О филму је у опсежнијем приказу писала Сара Ворд, критичарка цијењеног Скрин дејлија.

- Овај флуидни дугометражни првенац Милице Томовић према свом наративу опходи се као према микрокосмосу истрошених живота својих протагониста уопште узев, као и дезинтеграције Југославије, а да, притом, никада не бива превише очигледан, гломазан и оптерећен симплификацијама. Умјесто тога, он лута кроз хаотични дан и бурну ноћ како би насликао портрет људи који на својим плећима носе терет несигурних времена и који покушавају да изнађу смисао и нешто стварно, па било то макар и само на тренутак - наводи Сара Ворд додајући да сценарио красе добра структура и вјешто успостављен ритам, гдје ништа није пренаглашено.