latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:23 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Сребреница: Бојкотовали изборе па одлучили да прихвате мандате (ВИДЕО)

Представници бошњачких странака, које су бојкотовале поновљене изборе у Сребреници, промјенили су став и одлучили да ипак прихвате освојене мандате у локалном парламенту, иако су својим бирачима чврсто обећали да то неће урадити.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Ову информацију су објавили федерални медији, а представници коалиције "Моја адреса Сребреница", још је нису званично саопштили.

Бошњачке странке би тако у сребреничкој скупштини требале имати шест од укупно 21 одборника.

Умјесто девет, колико су освојили на новембарским локалним изборима, због бојкота поновљених избора, Бошњаци ће у Сребреници имати шест одборничких мандата.

Бего Бектић, који је од почетка заговарао излазак на изборе и учешће у локалном парламенту, због својих ставова, проглашен је за издајника бошњачког народа.

- Ми бошњаци би имали чак 10 одборника. 2.000 Бошњака није изашло, мислим да су требали изаћи и питати народ по селима, овако два или три човјека одлучују. Све што су радили, радили су из личних интереса - прича Бектић.

Јавности је познат и случај Нере Халиловић из "Бошњачког покрета" која је управо због позивања да се учествује у изборним процесима, добила отказ у Меморијалном Центру Поточари.

Начелник Грујичић каже да су бошњачки политичари још једном изиграли свој народ.

- Они су себи могли да обезбиједе овакав луксуз јер су знали да су прошли даље - каже Грујичић.

Хамдија Фејзић, из иницијативе "Моја адреса Сребреница", који је јуче у федералним медијима потврдио да ће Бошњаци прихватити одборничке мандате, данас не жели пред камеру.

Алија Табаковић се огласио на друштвеним мрежама, називајући одлуку о прихватању мандата дијелом политичке борбе и тактике.

За Сребреничане у питању је лоша и тактика и одлука о бојкоту.

Кажу да је то уствари велики губитак у односу на број мандата, чисти промашај, те да праве контра ефекат.

Централна изборна Комисија БиХ потврдила је резултате за Сребреницу.

У новом скупштинском сазиву, осим шест бошњачких одборника наћи ће се и седам одборника из СНСД-а , три одборника из СДС-а, два из ДНС-а и по један одборник из Уједињене Српске, СРС и ДЕМОС-а.