latinica  ћирилица
05/03/2021 |  19:07 ⇒ 06/03/2021 | 08:18 | Аутор: РТРС

Годину дана од првог случаја вируса корона у Српској (ВИДЕО)

Година је дана од првог потврђеног случаја вируса корона у Српској.

Већ 365 дана већина медијских изјештаја почиње бројем новозаражених, а грађани се, мање или више успјешно, придржавају мјера које су нам живот измијениле из коријена.

Од првог случаја, у Српској је било заражено више од 44 хиљаде, а преминуло је 2.277 људи.

Петог марта прошле године позитиван тест на вирус корона добио је Бањалучанин који је боравио на раду у Италији и његов син. 26 ученика и 12 наставника Основне школе "Бранко Ћопић" тада је боравило у изолацији.

- Сва дјеца из контакта и наставници су негативни - рекао је тог 5. марта прошле године Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, истог дана рекао је да ће сви добити ријешење о изолацији и да не смију да крше изолацију.

Тог дана извршена је дезинфекција свих школских просторија.

У години која је иза нас имали смо полицијски час, стајали у редовима испред трговина, научили да без маске не излазимо из стана.

Дјеца су наставу пратила испред ТВ екрана, а одрасли радили од куће.

Маске ћемо још дуго да користимо, али и даље их нерадо носимо.

Неке мјере биле су популарне, неке баш и не, али без њих се и даље не може.

- Мјере се доносе сходно ономе како подаци покажу, која су то лица највише заражена, која је то добна скупина, гдје се они према епидемиолошкој анамнези најчешће крећу, какво је поријекло саме заразе тог лица - појаснио је министар Шеранић.

У протеклих годину дана у Универзитетском клиничком центру прегледано је око 20.000 пацијената, 5.000 било је на лијечењу, од тога 1.000 на интензивној њези.

- Најмлађи пацијент је био од године дана, а најстарији од 95 година. Пацијент који је био у интензивној је имао 10 година - прецизирао је Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Посљедњих дана број заражених поново расте, па је и данас вирус потврђен код још 176 особа. У Институту за јавно здравство данас је почела ревакцинација здравствених радника. Други круг вакцинисања отпочео је са директором Института, генералним директором Универзитетског клиничког центра, а током дана ревакцинисано је још 30 здравствених радника УКЦ-а.

- Како бисмо могли ући сигурно у процес вакцинације, нама је неопходна много боља епидемиолошка ситуација - истако је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

- Што бржа вакцинација ће смањити и циркулацију вируса и смањити настанак нових мутираних сојева. Дакле, у том смислу морамо сви заједно да дјелујемо. Да бисмо имали здравствене раднике који ће да проводе вакцинацију морамо да одржимо колико - толико стабилну епидемиолошку ситуацију - закључује Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

Чак и уз јуче пооштрене епидемиолошке мјере, раст броја новозаражених, наводе стручњаци, очекује се и наредних десет до 15 дана.

Реченица: "Наредне двије седмице су кључне", чини се, актуелна је и након пуних годину дана.